The National: кратък пътеводител, част 1

Тази събота предстои прожекцията в студио 1 на БНР на документалния филм Mistaken For Strangers, проследяващ успеха на The National през обектива на иначе чуждия на света на инди рока брат на вокалиста Мат Бернингър. В оставащото време до събитието ще обърнем внимание на дискографията на групата, с което се надяваме да ви подготвим за това, което ще видите. В първата част на ретроспективата попадат първите три албума на музикантите, излязли на сцена за първи път в Синсинати, Охайо преди 15 години.

national

national2

The National (2001)

Ако се заслушате в първия и до голяма степен самоиздаден албум, може би ще останете учудени как групата е открила толкова рано най-силните си страни. Но и разбира се колко много се е променило въпреки това: недебютно звучащият им дебют е изцяло баладичен, акустичен и с отчетливи, отдавна изоставени, завои към кънтрито и блуса. I’m divine, my arms are stronger than rivers пее Мат Бернингър в John’s Star, изглежда, за да ни подготви колко random стихове предстои да чуем и прочетем в текстовете му отсега нататък.

Sad Songs For Dirty Lovers (2003)

Може би албумът, чието заглавие отразява най-точно съдържанието му. С откриващата Cardinal Song те продължават точно оттам, откъдето са спрели с дебюта си и междувременно тук-там вкарват подсказки накъде ще ни отведат вбъдеще. А в агресивните вокали в Slipping Husband Мат Бернингър за първи път е фронтменът, който вече добре познаваме с всичките му залитания, викове, отнесеност и бутилки вино в ръка. Препоръчва се по време на дъждовни уикенди, особено Lucky You.

Alligator (2005)

Пробив e вероятно една от ключовите думи, с които можем да опишем събитията покрай издаването на третия им албум, окончателно трансформирал ги от надежди в (почти) герои на деня. Въпреки че вече всичко около музиката им е с по-големи размери, в песни като Karen откриваме, че силата им в искрените интимни балади е останала непокътната. А в Abel и Mr. November се усеща скоростта, с която клубовете им отесняват.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *