Placebo – Battle For The Sun (Live)

В последната година шматките от Placebo прескачаха океани, сменяйки тена и слънчевите очила почти така френетично, както граничните състояния на сцената през деветдесетте, по които все още заклетите фенове проронват сълза или две. Свръх организирани и концентрирани, вече под собствен лейбъл, бандата стигна до момента и за нов лайв албум.

Десет лайв записа от последния ‘Battle For The Sun‘, обхващащи случилото се в три континента, получиха по имейл закупилите си бокс сет версията на албума. Балканите са изненадващо представени от цели три държави, за разлика от британските фенове, които останаха без пратен им директно от групата спомен за изживянoтo време заедно. Румънският ‘Ashtray Heart‘, гръцката ‘Happy You’re Gone‘ и битката за слънцето над Босфора остават завинаги увековечени и избрани да представят лиричните отклонения, които Браян Молко не може да устои да не прави, проваляйки стройното припяване на публиката като че ли четяща от обложката на албума. ‘Come back to me awhile…’ призовава вокалистът в Букурещ, сякаш не идващо от пепелнишкото му сърце, а от това, което пееше наелектризираната ‘Kitty Litter’ в първата половина от турнето, сега заместена от ‘For What It’s Worth’. Промяна, последвана от масово неодобрение от феновете, явно държащи на секси семплите парчета, на които Placebo бяха царе, или кралици, както Стефан Олсдал обича да презентира ‘своя’ певец.

Последният сингъл ‘Bright Lights‘ също прави вълнуващо представяне в траклиста чрез отдадените на момента вокали на Браян и недотам съвършените беквокали на басиста Стефан Олсдал. Анти ненси ръмжене в ‘Devil in the Details‘ и пътешествието в силовите, но много нежни рифове в иначе леко скучната в студиен вариант ‘Come Undone‘ демонстрират истинската сила на отново силно гримирания и пак дългокос Молко. А именно пълна отдаденост на случващото се с цел постигане на онези моменти на взаймност в концертната нирвана, този път запечатана за спомен. Не че нещо вече може да надмине покорната величественост на полу-акустичния гиг под етера на будисткия храм Ангкор Уат

И така с дозите пласибо до момента на истината, когато и ние ще си получим заслуженото и то за трети път – 13 септември в Зимния дворец. Be there! :)

1. Ashtray Heart (Live At Romexpo, Romania 2009)
2. Battle For The Sun (Live At Turkcell Arena, Turkey 2009)
3. Breathe Underwater (Live At Seoul Olympic Hall, South Korea 2009)
4. Bright Lights (Live At Leipzig Arena, Germany 2009)
5. Come Undone (Live In Tokyo 2010)
6. Devil In The Details (Live At Stuttgart Schleyerhalle, Germany 2009)
7. For What It’s Worth (Live At Pukkelpop Festival, Belgium 2009)
8. Happy You’re Gone (Live At Rockwave Festival, Greece 2009)
9. The Never-Ending Why (Live At The Melbourne Soundwave Festival, Australia 2010)
10. Speak In Tongues (Live At Paris Zenith, France 2009)

P.S. – В края на миналата година излезе друг дигитален лайв албум, документиращ турнето – ‘iTunes Live: London Festival ’09‘, отразил участието на Placebo като хедлайнери на събитието.

от Йоана Денинска

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *