Peter Doherty във Виена

What do you wanna hear? I know all of my songs.

С музиканти като Пийт Дохърти до последно не си сигурен дали ще попаднеш на концерт. Точно затова организаторите в Австрия решиха, че няма да има предварителна продажба на билети. Във Виена билетите се пуснаха непосредствено преди концерта, на място. Затова, когато отидохме пред клубчето 2 часа по-рано, отвън вече имаше опашка от видимо 200 човека. И се започна голямото тръпнене и чакане на един виенски кей …
Няколко пъти охраната разделяше тълпата, за да може Пийт да влиза и излиза от клуба. Зарадвах се като видях, че изглежда добре, усмихва  се, разписа се върху плочата на момчето пред мен. Следващият път и аз ще си взема моята. Опашката беше изпълнена с приятни емоции, социализиране и неизбежно гъчкане.
Добрахме се до билети и вече можех да се зарадвам и развълнувам с пълна сила. На място с хубава видимост пред сцената зачакахме, подгрявани от двама DJ-и (май бяха от антуража на Пийт). Хубава музика, все едно бях на парти на Indioteque.
Подгряваше General Santana – бивш съкилийник на Пийт от лондонския затвор Pentonville, с когото Babyshambles имат едноименна песен. Растафарецът излезе с две девойки и изпяха една песен, след което освободиха сцената за човека с шапката и китарата.
Ще се повторя, Пийт изглеждаше добре, висок, леко отслабнал от миналата година в Перпинян, не залиташе и не си носеше чашка с алкохол. Гласът му беше силен и стабилен, както си го знаем от записите. Започна  с What a Waster, I Get Along и Music When the Lights Go Out. Останахме с отворени усти.  За мое съжаление имаше много малко присъствие на соловия му албум Grace/Wasteland, направи Lady, Don’t Fall Backwards и Arcady, но пък компенсираше с много много The Libertines, както и приемаше поръчки от публиката: „What do you wanna hear, I know all of my songs?” Очарователен.
Групичка англичани (единият беше целият облечен в  Pretty Green, марката за дрехи на Лиам) си поръчаха нещо, което звучеше като селска народна английска песен. Пийт само каза “You really wanna hear this one, don’t you?” и я изпя. Незнам коя беше песента, но звучеше като селската песничка която можеш да чуеш покрай заводите на Manchester или доковете на Liverpool ..
Разбира се не липсваха извадки от творчеството и на Babyshamles: What Katie Did, Down in Albion, Fuck Forever. Отново се появи General Santana и направиха Three Little Birds и за моя радост съвместната им песен за затвора Pentonville .
Пя много от своите неиздавани парчета, аз дори незнаех някои от тях, имаше А Fine Time for Murder и my personal favorite I Love You but You’re Green.
Песните на The Libertines преобладаваха, явно се подготвяше за предстоящия reunion на групата, който Leeds/Reading обявиха един ден по-късно. Не ме питайте кои точно заглавия, аз бях в екстаз …  
Не мисля, че изобщо имаше сетлист на концерта, затова не мога да споделя описание на всички песни, човекът просто си свиреше каквото му харесва.
Два часа, самичък  на сцената, Пийт Дохърти се постара  и се раздаде на щастливата австрийска публика.

 

oт V.

 One comment on “Peter Doherty във Виена

  1. abv

    не знам за тебе, но аз съм го гледал два пъти и най-отговорно заявавам, ТОЗИ ЧОВЕК Е ИСТИНСКИЯТ ГЕНИИ. супер много го харесвам. всичко (за мене) започна като „онзи, дето ходи с Кейт Мос“, защото, признавам си, като пубертет бях откачено влюбен в Кейт. И малко на сила започнах да се интересувам от музиката на Пийт. И така малко по малко… пълна лудница, винаги, дори и в най-сдуханото ми настроение само с едно парче всичко ми просветва… ега ти. Пък най-нежната и влюбена песен, която е направил за нея… няма какво да говорим

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *