Record Store Day 2010

На 17-ти април ще се състои третото честване на Record Store Day – инициативата, обединяваща независимите магазини от цял свят в името на опазването и напомнянето на една по-специална част от слушането на музика – купуването й, докосването й, чувството да е в ръцете ти, чувството, че това е изкуство. Всяка година идеята е подкрепена от влиятелни музиканти, сред които и такива, които отдавна могат да не се притесняват за продажбите си, но добре помнят времето, изградило ги като меломани. Концерти, dj партита, издаване на специални издания на сингли и албуми, и др. съпътсват Record Store Day, който започва историята си през 2007-ма година.

Тогава Крис Браун от независимата музикална верига Bull Moose излиза с идеята, която бързо надхвърля първоначалните си по-скромни размери. На дебютното издание в САЩ през 2008-ма основни лица на кампанията са Metallica, a в Англия се отбелязва първата въобще съвместно организирана от независими магазини дейност.

През 2009-та инициативата е подкрепена от хора като Боб Дилън, Том Уейтс, Ленърд Коен и The Stooges. Специални издания на сингли и EP-та на винил издават и New Order, Depeche Mode, Oasis, Radiohead, Sonic Youth и много други, включително и по-нови имена като The Killers, Yeah Yeah Yeahs, Cold War Kids. Над 1000 магазина от цял свят се включват.

2010-та ще бъде не по-малко мащабна – наскоро реформиралите се Soundgarden ще преиздадат Hunted Down тази събота, Muse ще вземат участие със симфонията Exogenesis, излизаща на винил, отделно от албума The Resistance, а Blur са записали две чисто нови песни, които се явяват първият им нов материал от седем години.

Според Деймън Олбърн ‘Независимите магазини ще надживеят индустрията, която познаваме, тъй като те продължават да са много ценни за хората, дори и в тази ера на свободно сваляне на музика, нищо не може да замени начина, по който изглежда лицето на някой, който слуша нещо, което истински оценява и смята, че ти трябва да го чуеш също‘. Ник Хорнби, авторът на емблематичната за тази тема High Fidelity, е убеден, че ‘Музикалните магазини не могат да спасят живота ви, но могат да го направят по-добър‘. А според Сам Фогарино от Interpol ‘Инди магазините са глобална институция. Това е място, което отразява историята, настоящето и понякога дори бъдещето. Когато откриеш някой изпълнител, албум, жанр, това оформя личността ти и отиваш на едно пътешествие, което няма край. Феновете, диджеите и музикантите имат отговорността да запазят тази институция жива.’

Други привличащи вниманието тазгодишни изненади са двойният сингъл ‘Come Talk To Me / Flume’ на Питър Гейбриъл и Bon Iver, направили кавъри един на друг, соловите албуми на Джо Стръмър (The Clash) за първи път на винил, бокс сетoве на Joy Division и Sex Pistols, селектиран от фенове сборен албум на Pavement, ремикс EP на White Lies и какво ли още не. За повече информация за Record Store Day: http://www.recordstoreday.com/

от Светослав Тодоров (The Fein)Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *