Да преживееш Massive Attack

Не вярвайте на коментарите. Не вярвайте на приятелските отзиви. Не вярвайте на снимките. Защото беше много по-красиво. Пиша тези редове с ясното съзнание, че независимо през какъв ъгъл ще гледам и редактирам текста, независимо колко думи ще сменя, няма да успея да предам случилото се. Тези, които бяха там, ще проявят разбиране. Спомените от поредността на сетлиста се размиват, нямам представа колко пълна беше залата, тъй като в нито един миг не се обърнах назад. Не знам точно колко време продължи престоят в света на Massive Attack, не си погледнах часовника дори за момент.

Вместо с подгряваща група, вечерта започна със соло изява от Мартина Топли-Бърд, една от основните гостуващи фигури в живото представяне на Massive Attack през това турне и в новия им албум ‘Heligoland‘ (ревю). Изцяло сама на сцената на Фестивална зала, с помощта на кийборд, нещо-подобно-на-малък-ксилофон, нещо-подобно-на-детско-барабанче, китара, семплери, лаптоп и дайре, тя приобщи към музиката си всеки един от присъстващите (‘Ис-ка-те ли да из-пеем ед-на пе-сен?’), което веднага даде резултат – многобройни чаровни усмивки от нея. Изключително топъл контакт с публиката, половината от него…на български. По някакъв естествен и минималистичен направи-го-сам начин, без ефекти или провокация, Мартина превърна соло сета си не в подгряване, а в отделно събитие. Представи ни и две нови песни, все още неиздадени.

Въпреки че от много години музиката на Massive Attack е около мен, нямах особено ясна представа какво всъщност те сътворяват на сцената. Вместо музика на живо се оказа…магия на живо. Групите и проектите с много гост-вокалисти често имат затруднения при трансформирането на записаното от студиото в пълноценно концертно преживяване. Бристълските меланхолици не само го предадоха напълно убедително, но доразвиха вече чутото в аранжиментите – китарното присъствие беше осезаемо и напълно изтриващо всякакви асоциации с вече омръзналите трип-хоп етикети, звученето беше много плътно и…широко.

След откриващата ‘United Snakes‘ (изненадващо решение, като се има предвид, че песента е би-сайд), Мартина, този път с различна рокля, но отново с тайнствената си маска, се завърна за ‘Babel‘. Сред песните с нейно участие беше и едно доста интересно попълнение в сетлиста – ‘Invade Me‘, записана по време на сесиите за ‘Heligoland’, но все още с неизвестна съдба. Хоръс Анди, единственият вокалист, който присъства във всички албуми в историята на Massive, се появи зад микрофона, сключил пръстите си във формата на сърце и със затворени очи. Не знам дали ги отвори и дали е видял хилядите аплодиращи, но със сигурност ги почувства. За първи път имах усещането, че пред мен не стои човек, който изпълнява песен, а сякаш се моли, пеейки. Робърт ‘3D’ Дел Ная, често боксиращ въздуха в танците си, се оказа с много по-динамично присъствие, отколкото предполагах. Всичките гласове и музиканти на сцената се събраха заедно на първата песен от биса – ‘Splitting The Atom‘, а Дебора Милър, другият женски глас в моментния концертен формат на Massive Attack, постигна най-внушителния си миг при последвалата ‘Unfinished Sympathy‘.

Визуалният аспект от концерта беше не по-малко разширяваща очите, най-вече заради жеста, който се прави към всяка държава – голяма част от подбраните цитати, мисли, лозунги и др. текстове се превеждат на местния език.

 

 

Също така, изглежда някой от екипа на групата е правил обзор на българския печат, ако съдим по заглавията, които се изписваха по време на окончателно разпалила огньовете ‘Inertia Creeps‘ – ‘Африканец иска да мачка гърдите на Преслава’, ‘Драго Чая е контрабандист’, ‘Бербатов събира тен’, ‘Деян Икебаната конкурира Радо Прашката’

 

Възможно е да се е усетила липсата на някои познати песни, оставени зад борда заради новите, но като че ли тези мисли се появяват после. Не мисля, че на някой му е липсвало нещо в разгарата на самия концерт (освен вентилация), особено по отношение на аудио-визуалното представяне (освен подминатия Веселин Маринов по време на ‘Inertia Creeps’, човекът го заслужава). В най-богатата концертна година, случвала се в България, имахме шансът да видим група, която няма аналог, нито на постигнатото между стените на студиото, нито като живо представяне. А то беше без момент, в който нещо друго да прикове вниманието ти, не последва умора, сякаш разказите на Дел Ная, Грант Маршал, Мартина Топли-Бърд, Хорас Анди и Дебора Милър можеха да продължат цяла вечер и сетивата нямаше да се огънат под умората. Въпреки ефектите, всичко изглеждаше много естествено, тези хора не се опитваха да впечатлят публиката с излишни трикове, просто бяха себе си, оставени във вълните на собствената си музика и това личеше в гласовете, в жестовете, в движенията.

Какво ти остава след като преживееш Massive Attack, освен да прекараш нощта в nightdreaming?

Setlist:

United Snakes
Babel
Risingson
Girl I Love You
Psyche
Future Proof
Invade Me
Teardrop
Mezzanine
Angel
Safe From Harm
Inertia Creeps
Splitting The Atom
Unfinished Sympathy
Atlas Air
Karmacoma

Рапорт и размазани снимки: Светослав Тодоров (The Fein)5 comment on “Да преживееш Massive Attack

 1. vesela

  Браво !
  Много хубаво си го написал !
  За мен това е вече втори концерт – но след първия се чувствах точно като теб.
  Сега исках да видя дали и другите преживяват същия „катарзис“ и ги наблюдавах.
  Отговорът е – да, да, да !

  А аз…затварям очи и оставям музиката да премине през мен.
  Сега всички атоми в мен са заредени.
  Самата музика е атом, в който е трудно да проникнеш, защото тя прониква в теб.
  Косите ми се наелектризират от звуковата буря наоколо.
  Дали ще се случи отново в този живот ?

  Reply
 2. Maya

  Честно казано не съм слушала активно Massive Attack и съответно нямах големи очаквания, но за щастие не бях права.
  Този концерт просто ме разтресе, за мен това беше невероятно и незабравимо изживяване.
  Надявам се, че някога ще ги видя отново…

  Reply
 3. Dreamfall

  Аз не съм слушал тази група, но благодарение на прекрасното описание вече има още едно нещо, което искам да направя (: да отида на техен концерт.

  Благодаря!

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *