Handsome Furs Live In Sofia [09.12.2010]

На 9ти декември канадското инди рок дуо Handsome Furs ще направи своя първи концерт на българска земя, като част от последния за годината Аларма Пънк Джаз Фест. Концертът ще се състои в Sofia Live Club и към програмата за вечерта са включени и нашите приятели от Davvid Project и The Barbarones, които ще представят достойно българската алтернативна сцена.

Handsome Furs са Дан Бокнър (китари) и Алексей Пери (синтезатори), които идват от Монреал, Канада. Двойката е заедно не са само на сцената, но и в живота, и е известна със своята страст и енергия, която влагат в своите живи изпълнения. Групата се сформира през 2007 година и подписва договор с култовия американски лейбъл Sub Pop, който издава групи като Nirvana и Band Of Horses, както и някой от най-добрите албуми за тази година идващи от Beach House, No Age и Dum Dum Girls. Канадците имат в дискография си два албума:  Plague Park от 2007 и Face Control от 2009 година. И двата албума получават изключително позитивни отзиви от критиката, която възхвалява минималистичния и суров звук на групата. Допълнителен интерес към дуото предизвиква и факта че Бокнър е част и от култовата канадска банда Wolf Parade.

В някой от първите интервюта, които двойката дава, става ясно, че концепцията  на групата е базирана основно на пътуванията и концертите, които правят на различни точки от планетата, абсорбирането на настроението, на културата на различните хора по света и представянето им като музика. И в този ред на мисли, първият албум Plague Park е повлиян от тура на групата в Скандинавия, а вторият Face Control от участията им в Източна Европа и по-специално в Русия. Алексей и Дан признават, че проектът им е обречен да не получи комерсиален успех, но по-важното за тях е да могат да пътуват на нови и различни места и да срещат там интересни хора. Компактността на групата и факта, че е съставена само от двама човека, също помага в това отношение, както и признанието им, че не се интересуват от финансовата гледна точка в музиката.

Ако съдим по признанието, което имат от критиката, фестивалите и клубовете където са свирели, Handsome Furs са една от тези групи които обикновенно пропускат нашата страна , но не и този път. От нас пък зависи повече такива групи да разберат, че хората тук имат жаждата и нуждата от повече такива концерти. Затова елате на 9ти декември в Sofia Live Club да подкрепим идеята и усилията на хората зад Аларма Пънк Джаз Фест. И да се забавляваме на един концерт, който повярвайте ми, не се случва много често в нашите клубове.

Преди няколко дни Дан Бокнър обяви, че Wolf Parade излизат в творческа почивка. Той ще се съсредоточи върху новия албум на Handsome Furs, който трябва да бъде записан през януари и защо не точно престоят им тук да не бъде вдъхновение за новия материал ….

Билетите за концерта са в продажба в мрежите на Евентим и Тикетстрийм и са на цена 12 лева

 

 

http://handsomefurs.com

http://www.myspace.com/handsomefurs

http://www.davvidproject.com

http://www.myspace.com/thebarbarones

http://www.bnr.bg/sites/hristobotev/shows/culture/alarma/Pages/default.aspx

http://www.sofialiveclub.com/

http://www.eventim.bg/portal/bg/

http://web.ticketstream.cz/bgts/

от Явор Йорданов (Specta)Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *