„Това не е песен. Това е машина“. Документален филм за Blue Monday на New Order.

bluemonday

Вероятно зад всяка песен стои история, но безспорно са малко онези, за които може да се направи цял документален филм. Такъв е случаят с Blue Monday на New Order, които разказват обширно за записването на легендарния сингъл в 30-минутен филм, който може да бъде гледан на шведския сайт SVT.

Песента излиза през 1983 г. и се превръща в една от най-дългите, влизали някога в британския чарт, а също така е и най-продаваният 12-инчов сингъл в историята на музиката. Blue Monday влиза в класациите на няколко пъти заради ремиксираните си версии, като тази от 1988 г. е и най-ротираният вариант на песента.

Във филма участват членовете на Бернард Съмнър, описал преди време песента като „не песен, а машина“, Стивън Морис и отново присъединилата се към групата кийбордистка Джилиан Морис, както и бившият им басист Питър Хук, все още странящ от музикантите след конфликтите им в средата на миналото десетилетие.

Междувременно очакваме нови песни от New Order, които през миналата година загатнаха, че може би ще представят бъдещите си творби под формата на поредица от EP минииздания, отколкото цял албум.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *