The Subways или защо слуховете за смъртта на рока са преувеличени

Обикновено колкото повече си преживял по време на един концерт, толкова повече можеш да говориш за него. Но да разказваш за преживяването The Subways е всъщност почти непосилно – при него единственият специален ефект е харизматичността на вокалиста Били Лън, басистката Шарлот Купър и барабаниста Джош Морган, а тя е нещо, което трябва да се види и почувства. Отнасящи се с агресия към инструментите си и безкраен позитивизъм към публиката, те направиха концерт, в който тълпата нямаше избор дали да остане статична или да бъде подвластна на Били Лън, който показа и добри начални знания по български.

И ако групата е вярна на определени рокендрол традиции, фронтменът им същевременно развенча някои митове – с черна фланелка, дънки, постоянна усмивка и топъл контакт с публиката, той без усилие я накара да полудее, сякаш в разрез на представата, че човекът на сцената трябва да е леко дистанциран, за да бъде център на внимание. 

При цялата им искреност на сцената, твърдението, че българската публиката е най-добрата по време на сегашното им турне, прозвуча като нещо повече от случайно хвърлена фраза. ‘Хора, вие сте страхотни. Мисля, че вече съм българин!‘, каза Лън към края на концерта. Самата публика също не само оправда, но и надмина очакванията – всяка песен беше посрещната и изпята като дългогодишен голям хит, а в сетлиста нямаше нито една песен, която да забави темпото. ‘След тази песен (Turnaround), ние обикновено напускаме сцената (преди биса), но не искам да си тръгвам! Ще се обърнем към усилвателите, а вие ще се направите, че сме си тръгнали и ще вдигнете малко шум – след това ние ще се престорим, че сме се върнали!’  Все пак The Subways не са ‘the ones to turn and walk away‘.

В припева на един от скорошните си сингли, We Don’t Need Money To Have a Good Time, те прозовават ‘forget our worries and do what we like‘, което добре описва атмосферата около групата, но на живо усещаш, че всъщност тази позитивност е много истинска и съвсем не наивна.

В изпълнения почти до краен предел Mixtape 5 се получи шоу, което с пълно право може да бъде наречено едно от най-добрите в българската концертна история и то в конкуренция с имената, свирили в големите зали и стадиони. А ако някой някога се е нуждаел от доказателство, че рокът не е мъртъв, той го получи снощи.

Със сигурност фактор за невероятната вечер бяха и Babyface Clan, които за пореден път доказаха, че са най-интересната българска група на живо.

Сетлист:
Oh Yeah
Holiday
Obsession
Like I Love You
Alright
All or Nothing
Mary
No Goodbyes
Kalifornia
We Don’t Need Money To Have a Good Time
Rock N Roll Queen
Popdeath
Shake Shake
I Want To Hear What You Have Got To Say
Kiss Kiss Bang Bang
01 AM
With You
Turnaround
Girls & Boys
Celebrity
It’s a Party

Светослав Тодоров (The Fein)Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *