Soulsavers & Dave Gahan – The Light The Dead See

Soulsavers оставиха траен отпечатък върху сърцата на хиляди с последните си два албума, белязани от дълбокия и мъжествено-емоционален глас на Марк Ланеган. В ролите на гост-вокалисти на дуото бяха още Джейсън Пиърс от Spiritualized и Майк Патън, а за новия си албум The Light The Dead See Ричи Мартин и Иън Глоувър решават да направят голяма промяна: за негова визия и глас е избран Дейв Гахан от Depeche Mode.

Те се запознават, когато Soulsavers и Марк Ланеган подгряват част от турнето на Depeche Mode към Sounds of the Universe през 2009. Общ познайник им е тогавашният басист на Soulsavers Мартин Ленобъл, част от соло групата на Дейв през 2003 г. и бивш член на Porno For Pyros, формацията на Пери Фарел след първото разпадане на Jane’s Addiction.

Въпреки че обсъждането на общи проекти по такива турнета обикновено остава във фантазията, този се реализира – без крайни срокове, без предварителни планове и с чести прекъсвания, заради здравословните проблеми на Ричи Мартин, който записва без да може да чува с едното ухо.

Резултатът е впечатляващ и може би именно заради цялата естественост и искреност, с която са подходили към песните. Гахан до голяма степен пее за емоции и преживявания, добре описани както в двата му соло албума, така и с Depeche Mode, но тук те сякаш звучат като за първи път изречени и осъзнати истини. Попаднал на правилните хора, част от идеите, които той с променлив успех се опита да реализира в самостоятелните си проекти, тук са разгърнати напълно и с нужната харизма и убедителност.

The Light The Dead See е предимно баладичен, но в Longest Day и финалната Tonight, личен фаворит в албума, виждаме и по-динамичната страна на колектива, от която донякъде ми се искаше да видим повече. Сред впечатляващите песни са още In The Morning, Take, I Can’t Stay, Presence of God и Take Me Home, доколкото тук въобще има слаби попълнения.

Интересна е и цялостната атмосфера около досегашните творби на Soulsavers – дуото съзнателно или не работи с хора, които имат нелеки преживявания зад гърба си, а в случая на Гахан и Ланеган – и с голям взаимен респект един към друг.

Съвсем достойното продължение на постигнатото с Ланеган би се оказала и страхотна алтернатива за тези, които предпочитат по-китарната страна на Depeche Mode, останала на заден план напоследък. Това е твърде възможно и албум, който би замислил дори тези, които престанаха да ги слушат, когато по-кофти хората в обкръжението им започнаха.

Allmusic всъщност описва проекта най-добре – невероятен дъждовен албум, който звучи на място дори когато няма нито един облак на небето.

http://youtu.be/JjYMO3Y5Tuk

Светослав Тодоров (The Fein)Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *