Iggy Pop – Après

По всяка вероятност на Sofia Rocks ще видим добре познатия див и неудържим Иги Поп, но в студийните си проекти той напоследък е сякаш пред микрофона не гол до кръста, а с костюм и чаша червено вино.

През 2009 г. той издаде вдъхновения от джаза Préliminaires, неговата реакция срещу „всички тези деца с ужасни шумни китари“. Там намериха място няколко песни на френски, но с новия си албум Après, той подсказва, че неговата френска афера не е просто еднократна авантюра. Сега дори е по-страстна: тук намират място кавъри на Жо Дасен (Et si tu n’existais pas), Серж Генсбур (La Javanaise), Едит Пиаф (La Vie en rose), Жорж Брасен (Les Passantes), Енри Салвадор (Syracuse), както и Everybody’s Talkin’ на Хари Нилсън, I’m Going Away Smiling на Йоко Оно, What Is This Thing Called Love? на Коул Портър, Michelle на The Beatles и Only The Lonely на Франк Синатра.

Но това съвсем не се понрави на Virgin, които се отказаха от издаването на Apres дни преди появата му. Наложи се Поп да издаде проекта дигитално. И въпреки че тези песни не са това, което очакваме от него, те не звучат като някакъв каприз или ексцентризъм, а всъщност напълно естествено и показващи една често подценявана черта на Иги – изключителния му глас.

Но ако все още се чудите „Защо?“, Иги Поп има отговор:  ‘Винаги съм харесвал това друго чувство, онази интимност, онази лека тъга, която няма намерение да те удря по главата. Повечето песни в албума ще бъдат на френски, може би защото френската култура най-усилено се противопоставя на убийствената англосаксонската музикална машина.’

Светослав Тодоров (The Fein)One comment on “Iggy Pop – Après

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *