Музиката през обективите на Илиян Ружин, Георги Димитров и Яна Пункина

Снимки на фотографите Илиян Ружин, Георги Димитров и Яна Пункина ще бъдат изложени в столичната кафе-галерия „Генералът раздава шоколад“ на 9 септември. Повече около фото изложбата и кои са някои от най-известните музиканти, уловени от Ружин, може да прочетете по-надолу в интервюто с него:

(Котки под коли на концерта на No Age и Handsome Furs. Снимка: Яна Пункина)

Изложбата, посветена на изпълненията на български и чуждестранни групи, свирили на фестивала „Аларма Пънк Джаз Фест„, е част от шестото му издание. Снимките на експозицията ще отразяват концертите в рамките на събитието през последната една година.

Освен фотограф, Илиян Ружин е и водещ на предаването „Фалшименто“ по радио „София“. Той е един от малкото в страната, които се занимават с музикална фотография и е твърде възможно единственият български професионалист в областта, който е успял да заснеме личности в музиката като Ленърд Коен и Ейми Уайнхаус.

(Ейми Уайнхаус през 2008 г. на сцената на Glastonbury)

(Ленърд Коен по време на Glastonbury през 2008 г.)

Но освен големите събития в България и извън страната, Илиян Ружин активно документира и какво се случвата на клубната и ъндърграунд сцена тук.

На фотоизложбата могат да се видят изпълненията на канадското дуо Handsome Furs и американската нойз-поп група No Age, българската група Котки под коли, която подгрява концерта им, съорганизиран от Indioteque по-рано тази година, американският фолк китарист Сет Фаерголция, полската пост-пънк формация Keira Is You и словенските блусари Incurabili.

Започнах да се занимавам с фотография случайно„, разказва Ружин. „Мой приятел се върна от САЩ с чудесната за времето си Nikon D70. Разбра, че не му трябва такъв апарат, а аз вече бях готов, влюбен в камерата. Така почнах да снимам сериозно. Преди това имах съвсем малко заснети тридесет и пет милиметрови ленти. Всички, които снимат из музикални събития ги води едно – фенщината. При мен не беше по-различно.

Музикалната фотография не е от най-популярните жанрове в България, но тя има своите корени тук. Като хора с присъствие в тази сфера Ружин изброява имената на Елена Ненкова, Евгени Димитров, Асен Тонев и Светослав Драгиев, снимали страхотни музиканти и концерти в края на 80-те и през 90-те.

Сред групите и изпълнителите, които е снимал по време на концерти са още The Verve, Franz Fesrdinand, Oasis, LCD Soundsystem, отразявал е някои от най-зрелищните музикални фестивали – B’estfest (Румъния), Exit (Сърбия), Melt (Германия), Sonar (Испания) и най-мащабният сред тях – Glastonbury във Великобритания.

(Кадър от изявата на Oasis на фестивала Melt 2009, дни преди разпадането им)

(Franz Ferdinand на сцената на B’est Fest 2009)

(Ричард Ашкрофт по време на Glastonbury 2008 с The Verve.)

(LCD Soundsystem – Sonor 2010)

Според Ружин няма такова нещо като фотогеничен изпълнител.

По време на концерт имаш сценично осветление и всичко до голяма степен зависи от това. Ако е качествено и добре наредено, стават хубави снимки. Ако е мрак, не става нищо дори да имаш най-скъпата техника. Другото идва от изпълнителя. Ако е скучен, трудно ще имаш интересни кадри. В това отношение Марк Фого е безценен за снимане, за разлика от Сезария Евора. При диджеите това също е проблем. Там не се случва нищо, има един човек зад пулт и лаптоп, „на който си проверява мейла“, както казват по-саркастичните. Много подобни артисти се опитват да променят това. DJ Shadow показа страхотно решение, музиката на Nosaj Thing на живо е придружена с чудесно визуално шоу.

Фотоизложбата „Аларма Пънк Джаз за повече авангард и щастие“ може да бъде посетена от 21 ч., а с акустични изпълнения ще се включат българските групи Ксетофон, Ша-ша и Анджела Родел & Иван Христов. Входът е безплатен, а галерията се намира на ул. „Ами Буе“ 17

Пълната програма на „Аларма Пънк Джаз Фест“, който започва тази вечер с германската група Radare, може да се намери тук.

Още от архивите на Илиян Ружин:

(Том Мейгън от Kasabian, Melt 2009)

(Патрик Улф, Melt 2009)

(Aphex Twin, Melt 2009)

(Fever Ray, Melt 2009)

Напомняме, че един от подкастите ни е всъщност с участието на Илиян Ружин – може да го чуете тук.

Светослав Тодоров (The Fein)

Материалът е първоначално публикуван в dnevnik.bg в малко по-различен вариант.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *