Фестивалът за съвременна българска електронна музика „По жицата“ – тази вечер в Жул Верн

Фестивалът за електронна музика По жицата ще направи дебютното си издание в столичния клуб Жул Верн ще се проведе тази вечер и ще представи някои от най-обещаващите изпълнители на българската електронна сцена.

В програмата са Halojo, организатор на фестивала и DJ, продуцентът rejeKHZ Мартин Луканов, Alecek, Pavel Klave, експериментиращите с дръм енд бейс, джънгъл и IDM елементи в музиката си Cheap Trix, Eneftze, Zarevo. Изпълненията ще бъдат съпроводени от визуализации на Петър Влахов и Михаил Лозанов.

Хората, които съм събрала, са едни от най-добрите артисти, които се занимават с експериментална електронна музика в България, разказва за целта на събитието Йоана Робова – Halojo, чиито изяви включват подгряване по време на гостуването на Анди Флечър от Depeche Mode в София през 2007 г., поредицата партита Old/nu jazz + Electronic sounds, фестивалът Artmospheric. Mакар и встрани от мейнстрийма те творят, без да парадират със своята вродена различност – не са като псевдо арт пауните, които все повече и повече завземат пространства, а не предлагат нищо стойностно. Това са хора, които се трудят, макар и да им доставя удоволствие, все пак полагат реални усилия, за да създадат нещо, което е качествено само по себе си, което не е продукт на амбиция за звездност или посредствено носене по течението. Те не се опитват и да се наложат, просто дават израз на своя талант.

Събитието няма вход, не се прави с комерсиална цел, казва още Halojo. Идеята ми е да създам атмосфера и пространство за изява на тези артисти. Те имат своята публика, свирят по фестивали и партита, но липсва сякаш консолидация на тази култура в България. Фестивали като Artmospheric предоставят възможността тези артисти да споделят една сцена, но фокусът там е друг, залага се на транса или дръм енд бейса, които са по-достъпни, по-популярни и печеливши. Целта ми не е да излезем от маргиналността, целта ми е да се осъществява пълноценна връзка между таланти, изкуство, атмосфера и сетивност, които са предпоставка за израстване и предоставят среда за иновации, за културно развитие.

Събитието в „Жул Верн“ започва от 21 ч. Клубът се намира на ул. „Раковски“ 127

Светослав Тодоров

Материалът е оригинално публикуван на dnevnik.bgВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *