По стъпките на A Place To Bury Strangers: Worship (2012)

A-Place-To-Bury-Strangers-Worship1

Вокалистът на A Place To Bury Strangers Оливър Акерман описва Worship като създаден със задачата да върне чувството на ентусиазъм и неизчерпаема енергия от най-ранните им записи. Спорно е дали те някога са я губили, но за целта те записват по песен всеки ден в продължение на месец и половина. Тези спонтанно създадени дема се превръщат в ядрото на третия им албум, издаден от Dead Oceans, дом на артисти като The Tallest Man on Earth и Dirty Projectors.

Звукът на Worship е интересна симбиоза, тъй като триото не изоставя нито един елемент от музиката си и едновременно с това надгражда не с нови пластове експерименталност, а с повече мелодия, по-отчетливи припеви, индивидуално запомнящи се песни и без тези завои да изглеждат като компромис. Това е едновременно изчистен и суров албум, а обичайната интровертност в случая е добре изразена и от заглавията в него (Alone, Mind Control, Fear, Revenge, Why I Can’t Cry Anymore).

Имаме и за първи път истински ударен сингъл като възприемчивия The Cure-ски You Are The One, а с балади като Dissolved тежкото преминава по-безпроблемно през съзнанието и то без да му пречи да оставя следите от пораженията си върху него. Worship е може би най-добрият албум на A Place To Bury Strangers, които звучат напълно в мир с музикалната си идентичност и то без да допускат изпадане в клишета. Рядко подобен баланс между първично и опитомено се постига на съвременната алтърнатив сцена, музиката на групата изглежда като човек, облечен в различни нюанси на черното, но по необясним начин в тях присъстват всички други цветове.

A Place To Bury Strangers са на сцената на *MIXTAPE 5* утре вечер. Събитието започва от 20 ч., а подгряващи са друго нойз трио от САЩ – Bambara. Напомняме, че днес е последната възможно да си купите билети на цена 25 лв. в Ticketstream. От утре те струват 30 лв.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *