Оуен Палет, Ян Тиерсен и Crosses = конфликти, безкрайност и мрак

Създателите на три от най-очакваните албуми на първата половина на 2014 г. вече подсказват какво може да очакваме с леко повдигане на завесата.

Оуен Палет, един от най-отличителните и експериментиращи изпълнителите са последните години, е вече готов с четвъртия си албум, който той описва като най-личния си до момента. In Conflict излиза на 12 май, а сред гостите в него са Чешката филхармония, Брайън Ино и обитаващият дебрите на мрачния фолк рок Мат Елиът. Междувременно Палет заедно с Уилям Бътлър от Arcade Fire са номинирани за „Оскар“ в категорията за най-добър саундтрак за работата си по Her на Спайк Джоунз. Филм, в който има доста музикални връзки и за който ще пишем по-подробно по-късно тази седмица.

През май ще излезе и новият албум на Ян Тиерсен, който въпреки комплексността на музиката си, продължава да я създава неуморно. Гореспоменатият Мат Елиът беше част от Dust Lane (2010) и Skyline (2011), но засега е неизвестно дали ще участва и в настоящия проект на френския композитор. Името му пък по всичко личи, че няма да бъде представено от думи, а от знака за безкрайност ∞.

След две EP издания, триото Crosses, чийто лидер е Чино Морено от Deftones, е вече готово с дебютния си албум. А той на свой ред е безспорно едно от най-разтърсващите неща, в които Морено е участвал и изключително подходящ за всички, които от всички фази на Deftones, харесват най-много тази със завоите към електрониката. Малко след излизането на откъса от песента Nineteen Ninety Four, едноименният албум се появи за стрийм в Pitchfork. Макар и в него да присъстват вече издавани песни, 15-те заглавия в него построяват една със сигурност мрачна, но много красива цялост, донякъде сходна в атмосферата си на подобно развиващите се How To Destroy Angels. Рядко се случва един албум да звучи действително като албум, а не като сбор от песни и за щастие първият албум на Crosses е точно от тези изключения.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *