Документално за Ник Кейв, Дейвид Боуи и Warpaint

Portraits_Retro-Stil_002

Тазгодишното издание на най-влиятелния фестивал за независимо кино Sundance представи богата на музикални филми селекция, както в документален, така и в игрален план. Някъде по средата стои 20 000 Days, наужким екранизиращ 20-я ден от живота на Ник Кейв. Проектът е на лондонското арт дуо Иън Форсайт и Джейн Полард, създатели на клиповете към сингълите на Nick Cave & The Bad Seeds от 2008 г. Dig, Lazarus, Dig!, Midnight Man и More News From Nowhere, чието видео надхвърля 8 минути, както и на най-новото на групата – Higgs Bossom Blues. Роли във филмовия експеримент без сценарий имат актьорът Рей Уинстоун и Кайли Миноуг, на която Ник Кейв ще бъде шофьор в една от сцените.

Заснети са и кадри, в които се документира и как Ник Кейв, също така писател и сценарист, работи по творческите си проекти и как неговите идеи се развиват и реализират във времето.

 

Наскоро пък в YouTube отново се появи излъчвания от BBC документален филм Cracked Actor от 1973 г. Той проследява разцъфтяващата кариера на Дейвид Боуи, но също така все по-назряващите му проблеми с кокаиновата зависимост и пристъпи на параноя. Независимо от това, че някои от най-големите му постижения се свързват с годините след появилите се тогава албуми Aladdin Sane и Pin Ups, филмът, всъщност никога официално издаван, доказва, че дори само ранния му период е достатъчен, за да остане в историята на музиката завинаги.

 

И обратно в настоящето. Дамският инди рок квартет от Калифорния Warpaint издаде дългоочаквания си втори албум, а двугодишното му записване е проследено в предстоящ документален филм от Крис Кънингам, работил по видеоклипове на Placebo, Aphex Twin, Autechre, Portishead. Първият трейлър е вече онлайн:Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *