Efes Pilsen One Love Festival 2011

Както всички знаем, лятото е фестивален сезон и затова повечето клубове за жива музика си излизат в заслужена почивка, а през следващите два месеца концертният живот също замира. Затова и ние ще се насочим в поредица статии към някои интересни фестивални дестинации през сезона, които според нас успешно могат да конкурират утвърдените и известни Exit в Сърбия или Sziget в Унгария.

Започваме тази поредица с един малък като мащаб, но изключително интересен като участващи фестивал в Истанбул, Турция. Efes Pilsen One Love Festival е проект на известната турска промоутърска компания Positif, която е отговорна за другия голям фестивал в страната – Rock’n’Coke (за него повече инфо другата седмица), за програмата на популярния истанбулски клуб Babylon, както и за някои от най-големите концерти случвали се в Турция през последните 15 години. Efes Pilsen One Love Festival е типичният градски фестивал, който се провежда обикновено в някой от истанбулските паркове и успява да влезе в летния културен календар на Истанбул за десета поредна година.

Тази година фестивалът е малко по-различен от предишните си издания основно заради интересната и нестандартна локация, на която ще се проведе. Santrali Istanbul е културен комплекс, който отваря врати през 2007 година и се разполага на площите на първата в Турция електрическа централа, която е осигурявала електричеството на Истанбул до 1983 година. В огромната територия (118000 кв.м.) на вече бившата електроцентрала се разполагат музей за съвременно изкуство, музей на електричеството, уникален амфитеатър и множество пространства, пригодени за изложби, концерти и други културни мероприятия. Мястото бързо се превръща в любимо на истанбулските млади хора и заради двата популярни нощни клуба, които се намират там – Tamirane и Otto Santal.

Тази година фестивалът ще се проведе в уикенда на 2-ри и 3-ти юли, и ще даде възможност на своите посетители да видят на живо някои от любимите си деведесетарски групи. В първият ден на феста хедлайнъри са манчестърските легенди Happy Mondays и още една култова група от това време – Manic Street Preachers, които продължават да издават страхотна музика и в наши дни. Във втория ден на основната сцена ще се качат Cake, добре познатите ни Editors, както и друга основна група от 90те – Suede, които след концерта си този месец в Румъния, дават още един шанс на своите български фенове да ги видят доста близо до нашата граница. Втората сцена, Your Stage, е запазена за местни диджеи, както и някой от известните съвременни турски банди, сред които Ricochet, Kitschcraft, Model и много други. След дневната програма е предвидена и парти сцена, която стартира в 23:00 часа, предвидена за резидентите на истанбулският клуб Babylon.

Билетите са с цена 80 лири (67 лева) за двата дена, и 55 лири ( 46 лева ) поотделно за двата дни и могат да бъдат намерени този линк: http://web03.biletix.com/etkinlik-grup/11558071/TURKIYE/en

Информация за програмата на фестивала и за мястото на провеждане може да намерите на тези два линка:

http://www.efespilsenonelove.com/

http://www.santralistanbul.org

 

от Явор Йорданов (Specta)Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *