Noel Gallagher в Royal Albert Hall

Когато за пръв път видях Royal Albert Hall, си казах: „ОК, ето тук ще гледам Ноел. Някога“. Три години по-късно имам билет и съм в Лондон и въпреки това не мога да повярвам.

Трия за стотен път някой ред и вече подозирам, че нещата ще ми се получат повече като любовно писмо, отколкото като ревю. Защото съм мечтала много време за това. Акустичен концерт на Noel Gallagher*. Да, Oasis са големи. Да, Лиам е човекът фронт мен. Да, това не беше rock’n’ roll концерт в най-буквалния смисъл. Какво значение има. Ефектът от това да чуеш в невероятна обстановка на живо песните, с които цяло поколение е расло, които групата нe изпълнява от години, които обичаш от толкова много време, е меко казано неописуем.

За да представи Ноел на сцената излезе Roger Daltrey. Първият концерт за Teenage Cancer Trust преди 10 години е именно на The Who.

The little things that make me so happy. Yeah, it’s good to be free

Публиката започна да пее на първата песен и не спря, докато не се разпръснахме из коридорите на метро станцията. Ноел, типично за него, беше безкрайно спокоен, в доста хубаво настроение, в много добра форма. Gem се присъедини на Talk Tonigh. Хората започнаха да стават, да пеят прегърнати, да ходят отпред да му говорят, той се шегуваше с всички. От първия акорд настроението беше като на семейство в голяма щастлива къща през празничен ден.

He walks along an open road of love and live

На Cast Now Shadow се включи Crouch End Choir, момичетата от Wired Strings на Don’t Go Away и всичко това в комбинация с класическата зала и няколко хиляди пеещи хора направи концерта незабравим. Ноел беше заложил главно на б-страни и старите хитове, на практика най-новото парче беше The Importance of Being Idle. Sad Song беше направена в доста бърза версия, Wonderwall (за мое съжаление) в нормалния си вариант, а не в този на Ryan Adams. Личната ми изненада бяха Digsy’s Dinner и Rocking Chair, втората не е правена на живо от 15 години. И Whatever! Което беше може би най-добрият избор за концерт в класическа зала и със струнен оркестър и хор. Накрая естествено ни беше оказана честта да си пеем сами припева на Don’t Look Back in Anger, любим момент на всички концерти на Oasis, когато оставаш без дъх. Факт – малко музиканти днес могат да си позволят да направят 50% сет от би сайдове. Големият шеф знае как се правят тези неща.

сетлистът:

It’s Good To Be Free
Talk Tonight
Fade Away
Cast No Shadow
Half the World Away
Don’t go Away
The Importance of Being Idle
Listen Up
Sad Song
Wonderwall
Rockin’ Chair
Slide Away
Whatever

encore:
The Masterplan
Married with Children
Don’t Look Back in Anger

oт Асето Джамбазова

* Концертът е част от серията благотворителни концерти, организирана от Teenage Cancer Trust. Всички приходи отиват в подкрепа на борбата с рака при тийнейджъри. 26 Март 2010 беше втора вечер с Ноел, пета подред за TCT 2010Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *