MGMT – Congratulations

Пробивът на ‘Oracular Spectacular‘ извади MGMT от бруклинския ъндърграунд и ги вкара в предните редици на днешния инди-рок-алтернатив-електро-поп-нео-псайкъделик-последният-да-затвори-вратата. Но често успехът вкарва носителя му в рамки и стереотипи. Дали MGMT са съумели да ги разбият с новия си албум ‘Congratulations‘?

Отговорът е да, тъй като глава номер две в дискографията им няма нищо общо нито стилово, нито тематично с предшественика си. Изглежда за Андрю ВанВингардън и Бен Голдуасър песни като химните ‘Electric Feel’, ‘Kids’ и ‘Time To Pretend’ са били просто момент от тогавашното им усещане за музиката, а не бъдеща посока на развитие.

Нещо повече: двамата са решили да не издават сингли от записания в горска хижа албум, за да може той да се възприеме цялостно. Но дори и да бяха направили обратното, трудно е да се каже какво би се получило –  тук няма нищо, което да е близко до думата хит. Ако с ‘Oracular Spectacular’ двамата бяха на точното място по точното време, достигнали до точната публика, то ‘Congratulations‘ бяга от всякакви връзки с настоящето и неговите тенденции. Сред най-ярките доказателства за това са 12-минутната ‘Siberian Breaks‘ и съдържащият леки намигвания към немската 70-тарска електроника инструментал ‘Lady Dada’s Nightmare‘, а ‘Flash Delirium‘, първото ни предложено надзъртане в албума, дори отказва да покаже открояващ се припев.  Изглежда, че желанието на сър Пол Маккартни да направи ‘нещо по-танцувално’ с MGMT няма да се реализира скоро.

Отговорът е да, защото наистина MGMT са имали смелостта да направят това, което наистина са искали, без да ги интересува външния свят. От друга страна, не са и малко моментите, когато се чувства, че опаковката е в по-големи размери от съдържанието. Във всички случаи е интересно да слушаме албум, в който не знаеш как ще започне, ще се развие и ще свърши една песен…но най-добре преценете сами – може да изслушате ‘Congratulations‘ на http://www.whoismgmt.com/

от Светослав Тодоров (The Fein)

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *