Интервю с Кристина Горовска (Bernays Propaganda), част 2

Можеш ли да ми разкажеш повече около предишните групи и проекти на членовете на Bernays Propaganda?

Ние имаме много богата история по отношение на свирене в други групи. Bernays Propaganda е само една от групите, в които членовете са били през последниоте 7-8 години. Аз пеех в BbezK, а после в This Home is Prepared. Васко свиреше в Boombyx, BbezK, TkSk, FPO, Demoncrats, PMG Kolektiv, SmartXbomb и XaXaXa. Дзано е бил член на Choice of my own, Speak our minds, This home is prepared, ХаХаХа, където е бил и Ненад, както и Demoncrats, FPO и Backstab warning. Вероятно ще има с какво да се допълни списъка. Тъй като чувството на (не)удовлетвореност няма да изчезне.

Какво можем да очакваме от вашия сетлист за София и какви са спомените ви от предишните ви участия и концерти в София, Пловдив, Бургас?

Мисля, че спокойно може да очаквате да донесем със себе си цял църковен хор, изпълняващ AC/DC припеви, хаха! Но освен тази малка подробност, ще свирим песни от двата ни албума, тъй като това е, което знаем най-добре. Да свирим в България беше изключително приятно преживяване и то във всеки един от градовете, които спомена. Спомням си, че в София след концерта ни имаше интересен дебат, което беше умел начин да се акцентира повече върху основните неща, които групата иска да каже.

На вашия Myspace пише, че сте дълбоко свързани с хардкор сцената. Какво провокира тези драматични промени във вашия стил? Имаше ли нещо общо с промяна в самия ви музикален вкус?

Да, всички сме били в различни хардкор групи преди и решението да излезем от рамката не е задължително разделяне с тази сфера. Все още нашите концерти са свързани с тази сцена и с приятелите, които сме срещнали покрай DIY и хардкор/анархисткия кръг. Ние започнахме да експериментираме повече, но не сме променили историята, а просто отворихме нова страница. Процесът, по който нашата естетика, философия, поведение и цялостно отношение остават същите. Усилията, които полагаме, са същите както преди, но този път посредством по-достъпна и танцувална музика, така повече хора могат да чуят историите, които разказваме. А пък кой ли знае какво ще стане в бъдеще? Ако насоката на Bernays Propaganda е определена от групите, в които сме били преди, то следващите ни проекти ще са повлияни от това, което правим сега и цялата история около това, което ни се случва в момента.

Постоянно сте на турнета из Европа. Къде вашата музика се е възприела най-топло и като група, която пее предимно на собствения си език, чувствали ли сте някаква бариера във възприятията на публиката, пред която свирите?

Не мога да генерализирам за държави, градове, сцени, тъй като дори и в един град, ти може да свириш в бар, клуб, улица, център, галерия, плаж, фестивал и всяко едно от тези различни места привлича различна аудитория, атмосфера, отзив, което съответно внася различни окраски и цветове във впечатленията ни. Обикновено свирим на по едно място в сътветния град, така че дали е възможно това да е бил най-добрият начин да го усетим и дали е възможно да направиш преценка само от еднодневно посещение по време на турне? Дори е по-сложно от това, тъй като много други ситуации изиграват решаваща роля. Не винаги става въпрос за това как нещата изглеждат външно, а по-често за клуба, публиката, промоутърите. Но ние сме подготвени да дадем най-доброто от себе си във всички случаи. Изключително важни детайли са настроението на групата на колективно и лично ниво.

Хубаво е, че попита за езиковия въпрос, тъй като е разбира се необходимо да сме на една честота с хората, които са дошли на нашия концерт, да ни разбират. Няма значение какъв език една група използва, той не може да е бариера, ако обясним текстовете по време на концерта. Понякога най-пълноценните и смислени разговори са преди и след концертите.

Светослав Тодоров

снимка: Илиян РужинВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *