Какво се случи на мрачното парти на The Barbarones

Ако не виждаш през света
Няма смисъл от победата
Ако си само тук
Късметът ти е само ежедневие

00.01.Front_Cover

От днес The Party, новият албум на  The Barbarones може да се купи дигитално в Bandcamp, за 3,50 евро. Зад тази сума стоят близо 50 минути музика и 10 песни, в които откриваме групата далеч по-сигурна в себе си, показваща по-завършено звучене и предлагащa нещо, което е далеч от клишето за ‘добре като за българска група’.

‘Името го измислихме още когато правихме People & Bricks (2011) – всъщност дойде от текста на песента ни Sounds Like Nothing’, разказва пред Indioteque вокалистът, китарист и текстописец Явор Петков, а текстът към въпросната песен е всичко друго, но не и покана за празнуване. ‘Записвахме по-голямата част от него по време на протестите през лятото на 2013 г., в които някои от нас активно участваха, но няма пряка връзка – песните бяха измислени много преди това. В обложката обаче има някои елементи, които измислихме след това, и които имат връзка, макар и по-абстрактна. В крайна сметка, нещата са отворени като значение – на нас ни се иска всеки да намери своя смисъл в музиката ни.’

00.04.CD

Като основна звукова новост той отличава лекия прогресив рок елемент, насред разнообразието от алтърнатив, инди, блус, пост-пънк завои. Донякъде заради нея песните над 4 минути не са рядкост, а A Day For Grasses надхвърля 8 минути. ‘Мисля, че в някакъв смисъл, влиянията ни в този албум са по-малко, направихме нещо което звучи преди всичко като нас. Текстовете на песните говорят за близки неща – за усещането и осмислянето на живота, за способността да живееш наистина и да се радваш на живота, такива неща. Всичко стана много бързо и естествено – за няколко репетиции вече имахме готови песни за албум.’

Вторият им албум завършва с ‘Късмет’, едно от най-силните заглавия в него, ‘Кривата зора’ и напомнящата ‘Село’. Въпреки че в предишната си група The Headstall Явор е писал песни на български, с The Party това за първи път се случва с The Barbarones.

00.06.Backside

По-късно тази пролет те планират и концерт по повод появата на The Party, като на него те ще представят и CD версията на албума.

От днес е онлайн и импресионистичното видео към Lucky, която направи премиерата си в Mixcloud профила на Indioteque.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *