Jónsi – Go

Use your eyes!


Sigur Rós винаги са изглеждали като странници от друг свят, дошли в нашия, за да ни напомнят колко красиво е синьото в небето, зеленото в природата, колко необикновени могат да бъдат малките неща, които ни заобикалят. Как те носят радост и тъга едновременно, дори и да става въпрос за ‘скачане в локвите’ (‘hoppipolla’).

След ‘Með suð í eyrum við spilum endalaust'(на английски:’With a Buzz in Our Ears We Play Endlessly’) исландците се отдадоха на почивка, която вокалистът, китарист и пианист Джонзи използва за точно обратното. Съвместният визуално-музикален проект с приятеля му Алекс Соумърс излезе наяве с албума ‘Riceboy Sleeps’, като двамата са записвали ембиънт магиите си в продължение на шест години. Последва ремикс от Джонзи на ‘Come Back’ на Depeche Mode, участие в новия албум на Тиесто, а 2010-та ще е посветена на дебютния ‘Go’.

Албумът носи същото уединено усещане за света, както и при Sigur Rós, но тук то е изразено много по-директно: песните са по-кратки, по-бързи, част от тях са на английски, китарите са дали път на по-оркестрални аранжименти и изненадващо вплетени в тях електроники. Няма ирония, няма нищо скрито, всичко се разкрива пред теб, разцъфтява и се развива от песен на песен. Зарядът на ‘Go’ е и умело запазен – само 9 песни, казващи всичко нужно и спиращи там, където е необходимо. Сред тях са ‘Go Do’, ‘Animal Arithmetic’ и ‘Boy Lilikoi’, които показват Джонзи такъв, какъвто не сме го виждали, но по някакъв несъзнателен начин винаги сме искали да чуем нещо подобно от него. И някак толкова му отива, че не се усеща като промяна. Силата на искреността, може би.

Не е ясно колко ще продължи творческата пауза на Sigur Rós, но като че ли тя е за добро, след като за две години получихме два коренно различни албума от лидера им. Дори близкото бъдеще на Джонзи да не е свързано с групата, със сигурност следващият му ход ще е ново предизвикателство.

от Светослав Тодоров (The Fein)Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *