Избягай с ESC Life

Когато си пуснете Bad Influence като че ли веднага ви завладява звук на група, на която Тони Уилсън ентусиазирано би предложил договор за Factory Records, докато някъде наоколо Joy Division подреждат песните за първия си албум.

Но годината е 2014, мястото е Загреб, а песента е една от първите дема на ESC Life. Групата ще свири преди и редом до Грант Харт, бивш член на американските алтърнатив рок легенди Hüsker Dü, на предстоящото му турне. В разписанието е и организираният от Indioteque концерт в София на 19 октомври в Mixtape 5.

‘Сега започваме, но всеки един в състава е част от хърватската ъндърграунд сцена от почти 20 години’, обяснява пред Indioteque Елвис, китарист и ковокалист на ESC Life. Той е част от гостувалите през 2010 г. по покана на ‘Аларма Man Zero, Нина Ромич преди се е изявявала като соло изпълнителка, Анте свири реге групата ST!!lness, a Санин е ориентиран към по-тежките жанрове с Umor.esc life

Убедени са, че това не е страничен проект, а група, която тепърва ще се развива. „В края на годината те ще влязат в студи, за да довършват дебютния си албум. Той се очаква през 2015 г. ‘на винил, разбира се’. И все пак, как само с две незавършени песни те са вече на международната сцена? Виена е първата спирка от турнето им с Грант Харт.

Елвис (едно по-популярно от очакваното първо име в бивша Югославия) е негов тур мениджър за балканските му концерти през 2010 г. Покрай успеха на миналогодишния албум The Argument, Харт е отново из Европа и предлага на Елвис и новата му група да го последват не само като подгряващи, но и като музикантите, които трябва да реализират често сложните му идеи и звук на живо. ‘HELL YES!‘ е техният отговор, а Husker Du са сред пънк рок легендите, които винаги са ги вдъхновявали. ‘Можем само да се надяваме, че това не е твърде очевидно‘.

Въпреки че музиката им e свързана с пост-пънк естетиката на ранните 80-те, песните на ESC Life не са резултат от връщане към албумите, които са им повлияли, нито плод на някаква тенденция. „Искахме просто да създадем рок група без никакви излишности около нея и да правим това, което умеем да правим. Донякъде тази музика е като завръщане към корените, но с уговорката, че преди сме правили много различни неща“, казва представящият се като Нарантча басист на групата.

Ако искаме да опознаем по добре хърватската алтернативна сцена, Елвис и Наранткса препоръчват младата инди-рок група Noisy Night и албума Dorothy на Overflow, които са сред основните вдъхновители на ESC Life.

Двамата са на мнение, че действително има вълна на качествена музика от Балканите, но това е по-скоро заради по-големите възможности тя да достига до хората. „Докато пишем това, някъде някое хлапе на акустична китара качва първия си сингъл в Bandcamp. Разбира се, количеството не определя качеството, но взаимодействието с новите начини на разпространение и издаване е очевидно. Когато ние започвахме, можехме само да си мечтаем за нещо подобно“, казва Нарантча. „Вече прехвърлихме 30 години и винаги се радваме, когато видим по-младите да се раздават. Но за да направят нещо голямо, хлапетата на първо място не трябва да възприемат самите себе си като малки.

Първите 30 билета са на цена 15 лв. в системата на Ticketlogic. След изчерпването им, те ще струват 20 лв., а в деня на събитието – 25 лв.

Още по темата:

Ревюто от Against The Odds на издадените до момента песни от ESC Life.

Интервюто ни от 2012 г. с хърватското инди-поп дуо Kimiko преди тогавашното им гостуване в София.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *