Kimiko: Да знаеш, че си направил нещо специално, е най-голямото вдъхновение

Тази вечер хърватското инди дуо Kimiko ще бъде на сцената на кино „Влайкова“ по покана на Аларма Пънк Джаз Фест. В интервю за Indioteque те разказаха повече около създаването на групата, съставена от Лора и Зоран.

Двамата имаме много различни влияния – Лора е изучавала пиано в музикално училище и има слабост към бритпопа, Дейвид Боуи и Sonic Youth, докато Зоран залита по краутрока, английската фолк музика и траш метъла“, казват Kimiko, изглежда достатъчно единомислещи, за да не искат да разкрият кой отговаря.Един ден експериментирахме с разни звуци, съчетавахме компютрите с китарите, и някак си в семплирането и ефектите на китарните педали намерихме звук, който впоследствие се превърна в основа на песента ни Penguin In A Golden Coat. Когато разбрахме колко забавно е да си играем с манипулирането на инструментите и от тях да изваждаме разни странни звуци, решихме да правим и цялостни песни. Междувременно и двамата бяхме в различни групи, както като членове, така и като продуценти и сешън музиканти. Миналата година най-сетне успяхме да се фокусираме изцяло върху групата и записахме албума From Our Room To Yours, който беше издаден през ноември от Geenger Recors – един много готин местен лейбъл. Пресата е много позитивна към нас, така че всичко върви страхотно.“

Лора и Зоран не търсят директни вдъхновения. „Може би най-голямото ни вдъхновение е усещането да знаеш, че си създал нещо специално с музиката, вместо да го търсиш в другите групи. Всеки път, когато започнем да пишем, песента звучи като Kimiko и нищо друго. Винаги имаме много силна представа как една песен ще звучи още в началото, знаем къде ще бъдат определени ефекти, къде пианото ще се появи.

Музиката на Kimiko обаче не е изключение в хърватската сцена, която започва да излъчва все повече млади имена в областта на инди и електро-поп жанровете. „Тук има много креативен дух на взаимопомощ и колегиалност. Като цяло хърватската сцена се справя не лошо, много млади хора основават групи, така че става все по-интересно. Но няма чак толкова места, на които можеш да свириш на живо, особено, ако групата изисква повече като техника. Пазарът е твърде малък, така че да се издържаш от музика все още е ужасно трудно, но сме уверени и трябва да бъде уверени, че ситуацията ще се подобри.

Освен в Kimiko, Лора и Зоран свирят в групата Shoxx, която по-електронно ориентирана, а преди са били членове на Lollobrigida, залагащи на по-поп звучене и в момента едно от големите имена в страната. От актуалните имена на хърватската сцена те препоръчват Vlasta Popic, Felon, инструменталните Man Zero и Afion за почитателите на по-акустичното звучене.

Концертът на Kimiko започва в 21 ч., а входът за събитието е 8 лв. Може да чуете албума From Our Room To Yours в Bandcamp.

Светослав ТодоровВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *