Debazzer

302810_611324552230582_1480275773_n

На сайта ни винаги се стремим да представяме нови и интересни проекти без значение от тяхната музикална насоченост. Хора всякакви, стилове всякакви, важното е музиката да е хубава и от сърце. В следващите редове ще ви представим един проект, който е в стил dub музика, но както казва и самият му автор “ …… dub, който всъщност не е съвсем dub. Повечето хора които са го слушали казват че си е чист мрак … с малко dub елементи.“

Зад името Debazzer всъщност стои Калоян Георгиев, който е от Русе и се занимава с музика вече повече от десет години. Всъщност в началото зад името Debazzer е стояла групата в която Калоян е свирил. Тя обаче се разпада, а той пък продължава да използва името, разпращайки демота по различни лейбъли, за съжаление без успех. Следва емиграция с цел правене на музика, нещата обаче отново не се получават и крайният резултат са едва три песни в рамките на три години, които се появяват единствено в myspace и soundcloud. След това Калоян се връща в България и спира да се занимава с музика, паузата продължава до зимата на 2009-2010 година, когато той започва да експериментира с музикалния софтуер Reason.

През 2010 година Debazzer записва първото си dub парче, остава доволен от резултата и продължава да експериментира в този стил. До края на 2012 година записаните тракове стават девет и логичното продължение е те да бъдат събрани и издадени като албум. Така на 6 май 2013 година се появява Eastern Dub, като дигитално издание в bandcamp – http://debazzer.bandcamp.com/ . Там все още можете да чуете целия албум, а ако той ви хареса можете и да си го закупите срещу скромна сума.

Ето и какво ни каза Debazzer за парчетата в албума:

Strummerville dub – 2010 – В памет на Joe Strummer от The Clash… групата, която провокира интереса ми към дъб и реге музиката с парчета като Bankrobber , Police and Thieves, White Man in Hammersmith Palais, Armagideon Time. Използвах семпъл с гласа на Joe Strummer от филма The Future is Unwritten. Получи се добре и това ме вдъхнови да продължа в същия дух.

Eastern Dub – 2010 – Докато работих по микса усетих че единия от семплите, които записах ми звучи доста познато. Накрая се сетих че прилича на една руска народна песен. От там дойде и името..

Am I Flying? – 2011 – Едно от позитивно звучащите..От малкото такива. Не знам дали от музиката или от тревата, но изпитвах едно усещане за летене..

Pelin&Saska Dub – 2011 – .. като си говорим за летене..ето това е най феноменалната комбинация за зимата. Топли те без да те прави сънлив. Колкото повече консумираш, толкова повече нараства еуфорията. Вече си забелязал, че нямам голямо въобръжение за имена на песните. Зад името на тази стоят магийките които употребявах докато работиx по микса.

Western Dub – 2011 –  Нямам много спомени за работата върху това . След като го смесих, го изпратих на колегата Явор Йорданов от Twisted Arms& Snowfall records, който записа китари и наслага разни луди ефекти..Звучеше ми много western.

Zombies of Dub – 2011 – Реверанс към зомби филмите на които съм голям фен. А самото име взаимствах от рефрена ..London calling to the zombies of death…на  the Clash

Autumn Dub – 2012 – Плод на есенна депресия. Дъжд, мъгла и мрак. Welcome to Ruse.

Deadman Dub – 2012 – Помолих Явор да ми изпрати китари, които са отпаднали от миксовете на парчетата му.. Семпъла който използвах много ми напомняше на китарите на Neil Young от саундтрака на  филма  Deadman .

After the end – 2012  Планирах да прекарам края на света с бутилка уиски пред  телевизора. Вместо това последвах внезапния порив на вдъхновение който ме грабна. Света така и не свърши, но парчето беше готово в рекорден за мен срок.

 

Оттук нататък Калоян подготвя нов албум на Debazzer, който трябва да се появи в началото на 2014 година. По голямата част от материала за него вече е готов, а стилът му ще е малко по-различен – мрачен trip hop.

Повече информация за проекта можете да откриете на следните линкове:

https://www.facebook.com/pages/DEBAZZER/265201116842929

http://debazzer.bandcamp.com/

https://soundcloud.com/debazzerВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *