Arctic’s royal performance

Нали я знаете онази поговорка, че да очакваш нещо хубаво да се случи е по-хубаво от самото нещо? Е, не е вярно… и слава богу, защото аз очаквах доста от първия си EVER концерт, в една от най-яките зали, на любимата ми група (макар и от не достатъчно дълго време, за да да го заявявам толкова уверено).

Първо искам да се извиня, че не обърнах достатъчно внимание на подгряващите Ана Калви и Мистери Джетс. Оправданието ми е, че залата Royal Albert Hall всъщност е доста по-хубава отколкото изглежда на снимки и аз естествено, понеже съм нова в «роиал» нещата, прекарах значително време в зяпане по тавана и балкончетата.

Нямаше как да пропусна все пак, че едно от момичетата, което излезe на сцената с Калви биеше по нещо, което приличаше на барабан с нещо, което приличаше на огромен камък… странно, но подобен сюрреализъм изглеждаше доста на място в случая.

Някак си внезапно, Arctic Monkeys излезнаха на сцената почти като на репетиция- без мистична тъмнина и бавно вдигащи се завеси. Все още не съм убедена дали това е било най-доброто решение, но пък защо не. Във всеки случай за хората като мен (получаващи конвулсивни пристъпи от радост и нетърпение), важното беше, че са там. 

Преди да стигнем до окриващите първи акорди на ‘Dance Little Liar“ (my personal favourite) обаче искам да обърна малко внимание на косата… сериозно, важно е. Промяна в прическата на Алекс обикновено значи и промяна в музиката, промяна в отношeнието, промяна във всичко. Сега се е подстригал (малко, но достатъчно за да направи впечатление). «Слава богу!», казват хилядите коментари в youtube, обаче на мен ми е тъжно- харесваше ми и косата му и музиката, която вървеше с нея и изведнъж осъзнах, че можеше и да не получа многото ‘Humbug’, на който се надявах. В крайна сметка от общо 19 песни, 7 бяха от последния ялбум и то разпръснати измежду останалите, така че по-тежкото им звучене да се притъпи. Казвам 7 като не броя b-side-а ‘Catapult’, чийто текст сякаш само аз знаех- все едно специално за мен я свиреха :).

Дотук с очакванията… така или иначе Арктик са по-големи от очакванията… дори и от моите. Последваха песни- стари, слушани и преслушвани по хиляди пъти, но в същото време звучащи толкова различно, че все едно никога преди това не съм ги чувала. Чувството беше много близко до това да си забравил съдържанието на любимата си книга и да я четеш наново, но все още да знаеш, че ти е любима. За мое най-голямо удоволствие Алекс все още посяга честичко към китарата си за някое и друго разцепващо соло, което да разчупи познатия звуков състав на по-старите песни… особено при ‘Still Take You Home’, ‘The View From The Afternoon’ иииииии ‘Do Me A Favour’.

Бях готова да критикувам за сетлиста, но всъщност не мога- явно прическата си е била просто прическа, без паника! Единственото, което може би ми липсваше беше The Jeweller’s hands (друг personal favourite) и малко повече ентусиазъм от публиката, която беше по-скоро «Teen Cancer Trust», отколкото «Arctic Monkeys». Не разбирам защо трябваше да чакат I Bet You Look Good On The Dancefloor и When The Sun Goes Down , за да станат на крака и да повикат малко. Пък и ми беше леко неловко да си скачам самичка…

На биса беше и (поне за мен) най-голямата изненада за вечерта. За тези които не знаят, в последно време Арктик свирят Fluorescent Adolescent, смесвайки я със Patsy Cline’s ‘Strange’ (никога преди не я бях чувала). Комбинацията е невероятна, неочаквана -по-скоро в стил Humbug (напомням, че това е комплимент :Р) и страхотно пасва на по-променилия се глас на Алекс след The Last Shadow Puppets. Разнежи ме до неузнаваемост, съжалявам че звуча лигаво ама така си беше.

Още преди прословутото “But I crumble completely when you cry...” на закриващата ”505“ вече ми беше мъчно за тях и се молех следващия ми Арктик event да дойде по-скоро…

Още по-скоро… много по-скоро!

Setlist:

1. Dance Little Liar
2. Brianstorm
3. This House Is A Circus
4. Still Take You Home
5. Potion Approaching
6. Red Right Hand (Nick Cave & The Bad Seeds cover)
7. My Propeller
8. Crying Lightning
9. Catapult
10. The View From The Afternoon
11. I Bet You Look Good On The Dancefloor
12. Secret Door
13. Cornerstone
14. If You Were There, Beware
15. Pretty Visitors
16. Do Me A Favour
17. When The Sun Goes Down

Encore:

18. Fluorescent Adolescent
19. 505

от Мира Янкова2 comment on “Arctic’s royal performance

  1. mira

    мдааааа бомба беше и мистери джетс бяха супер като за първо слушане- спечелиха ме на тяхна страна така да се каже :)

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *