The Ever Growing Band With The Ever Growing Fans

Когато преди две години слушах за първи път Los Campesinos!  на живо,  опитах се да се поставя на мястото на тези момчета и момичета на моята възраст, за които буквално до преди три месеца никой не беше чувал. За какво ли мислеха те тогава : ‘ Е, издадохме един веселяшки албум, който взе че се хареса на хората, сега обикаляме света и просто си свирим и си доставяме удоволствие’. Силно се съмнявам, че който и да било от групата е предполагал, че две години по-късно те ще бъдат на сцената на един от най-известните клубове в Лондон, свирейки своя най-голям гиг, пред 1300 подскачащи фенове, които знаят наизуст всяка тяхна песен.

Е, за две години много неща в лагера на Los Campesinos! се промениха. Бандата издаде още два албума, а феновете им се множаха с всеки един концерт, който те правиха в почти всички точки на света. Звученето на групата вече не беше толкова невинно и детско, текстовете на вокалиста Гарет ставаха все по-мрачни, и въпреки това Los Campesinos! не само не губеха своите фенове, а напротив, печелиха нови и нови. Не случайно, като един от тях, мога да кажа, че феновете на групата нарастваха пропорционално с израстването на групата. Затова и когато тръгвах към най-големия им концерт досега, в лондонския клуб Koko, знаех че това, което ще се случи, ще е нещо специално.

От двете подгряващи групи искам специално да отлича кардифската банда Islet, за които тепърва ще се чува все повече, въпреки тяхното отрицание на модерните начини на разпрострение на музика в интернет (групата няма свой майспеис, официален сайт или каквото и да е местенце в мрежата). Кратка пауза и на сцената под звуците на Heart Swells/100-1 на сцената се появиха и самите Los Campesinos!. През целия тур, който промотираше новия албум ‘Romance Is Boring’, към тях се беше присъединил и техният приятел Sparky Deathcap. Сетлистът включи песни и от трите албума, като естествено акцент си бяха тези от новия албум. Подбора на песните и комбинацията им обаче не остави нито за миг хората да си починат. Групата стоеше изключително уверено на сцената и не даваше и за момент вид на притеснени от това че свирят на най-големия самостоятелен концерт в кариерата им досега. Гарет умело дирижираше и намираше време и да размени по няколко думи с тълпата. В един момент той им благодари за подкрепата през последните години и каза, че се надява никога повече да не се налага да си намира истинска работа. А съдейки и по това, което ни показаха тази вечер, скоро това няма и да се наложи. Моментът, в който усетих, че Los Campesinos! вече не са същата група, беше при ‘You!Me!Dancing!’ , когато просто нямаше човек в залата, който да не пее и танцува заедно с тях. Скоро последва и може би най-силната от песните в новия албум, ‘The Sea Is A Good Place To Think Of The Future’, която, колкото и да е трудно да се повярва, звучи още по-силно на живо. А след нея и обичайният завършек със ‘Sweet Dreams, Sweet Cheeks’ , на която вече личеше, че няма човек от групата, който да не е оставил на сцената и последната си капка енергия. И въпреки че бандата много рядко прави бисове, този концерт заслужаваше такъв, и това бяха двете ми най-любими песни от първия албум – ‘Hold on now , Youngster’ – ‘Hahaha, I Destroyed The Hopes and Dreams of a Generation of Faux-Romantics’ и ‘Broken Heartbeats Sounds Like Breakbeats’. Като последната беше и причината в началото да проява интерес към тази неизвестна група. Интерес, който за много кратко време се превърна в любов. Нещо, за което основна вина имат и самата група, които чрез блога си, чрез техния twitter и най-важното чрез техните концерти, те карат да се чувстваш един от тях. Част от лагера на Los Campesinos!, който ще продължава да расте …

А само две седмици след този концерт, той вече остана в историята като най-голeмият им, след като групата обяви че ще свири на 20 май, в една от най-внушителните зали в Лондон – Shepherd’s Bush Empire. Ето така се развиват нещата при Los Campesinos! , както самите те бяха написали в своят профил в twitter след концерта в Koko : ‘ LET’S GET FAMOUS!!! ‘ .

Сетлист:

Heart Swells/100-1
I Just Sighed. I Just Sighed, Just So You Know.
Death To Los Campesinos!
Miserabilia
Letters From Me To Charlotte
There Are Listed Buildings
Romance Is Boring
Documented Minor Emotional Breakdown #1
My Year In Lists
Straight In At 101
This Is A Flag. There Is No Wind.
You! Me! Dancing!
We Are Beautiful, We Are Doomed
The Sea Is A Good Place To Think Of The Future
Sweet Dreams, Sweet Cheeks

Hahaha, I Destroyed The Hopes and Dreams of a Generation of Faux-Romantics
Broken Heartbeats Sound Like Breakbeats

Снимки и текст: Явор Йорданов (Specta)

 

 

 5 comment on “The Ever Growing Band With The Ever Growing Fans

  1. ro55en

    добра статия … браос. Ще им отделя повече внимание на малкежите:)
    Go indioteqiue go

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *