Наследството на Talk Talk – най-сетне припомнено

От известно време един проект чака реализацията и най-после тя предстои да стане факт. Става въпрос кавър албума на Talk Talk ‘The Spirit of Talk Talk‘, група, която за съжаление в съзнанието на мнозина остават просто едни от многото в ню уейв кошера, а не запомнена с невероятните си експериментални албуми преди раздялата си.

Сред участващите в двойния албум са White Lies, Шон Кери от Bon Iver, Ричард Пари от Arcade Fire, Zero 7, вокалистът Guillemots Фийф Дейнджърфийлд, Дейвид Роси от Goldfrapp, а артистичен директор на цялата инициатива е бившият член на Depeche Mode Алън Уайлдър. Самият той допринася с два кавъра под псевдонима Recoil, с който издава трудноопределимата си музика още от края на 80-те.

Един от тях, към песента Inheritance, е вече онлайн и с клип.

Създател на видеото е руският режисьор Дмитри Семенов, работил по предишни клипове на Recoil като Allelujah и Want (Renegade of Noise 808 Remix).

Проектът включва не само издаването на албума, но и биографична книга в луксозно издание и снимки от различните периоди на британската група. Макар и дал съгласието си за започването на инициативата, вокалистът Марк Холис продължава самоналожената си изолация от публичния живот след издаването на соловия си албум през 1997 г.

А всички, които знаят Talk Talk от Such a Shame и It’s My Life (или кавъра на песента от No Doubt), навярно няма да съжаляват, ако проверят последните три албума на групата и открият за себе си една от най-големите трансформации в историята на модерната музика. И във време, когато уж можем да открием всичко за всеки – една от все още неразгаданите й мистерии. Прокрадналите се слухове за възраждането на формацията преди пет години се оказаха неверни, но ако някога това се случи ще бъде със сигурно едно от най-смислените музикални събирания.

The Spirit of Talk Talk излиза през септември. А повече около соло проекта на Алън Уайлдър може да научите от интервюто, което той даде за Indioteque през 2010 г. 

Светослав Тодоров (The Fein)Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *