Sister Gracie: Британската сцена е хаос, фокусираме се върху Европа

Този четвъртък, на 15 март, британското дуо Sister Gracie ще направи концерт в Coda по покана на Аларма Пънк Джаз Фест и Indioteque. Вместо в есента на кариерата си, те ще направят първата си изява в България в самото й началото – до момента те имат две EP издания и появата на дебютния им цялостен албум все още предстои.

Sister Gracie са Лиъм Уайброу (барабани) и Макс Уолкър (вокали, китара). Те се запознават през 2007 г., след като се оказва, че учат в един и същи музикален колеж.

Всичко започна за мен, когато бях на 8 и без да имам представа защо, бях поискал за Коледа барабани‘, разказва Лиъм, за когото най-голямо вдъхновение са оказали Muse. ‘Оттогава започнах сам да се опитвам да научавам партиите на любимите си песни.

Първите им опити в музиката идват с гаридж формацията The Furniture и „доста ненормалната“ електро-поп група Elliot To Hong Kong, но както казва Лиъм – ‘Sister Gracie се оказа това, което намери собствен ритъм, така че може би правим нещо хубаво с музиката си все пак.

Въпреки двете мини издания и мащабните турнета в Европа, групата не бърза за цялостния си дебютен албум. ‘Все още не сме сигурни кога ще се появи и изчакваме правилния момент‘, казва вокалистът Макс Уолкър. ‘Да издадем албум сега няма да бъде много смислено, тъй като все още не сме достигнали звука, който ни се иска да постигнем. Не сме сигурни всъщност какъв би трябвало да е той – просто пишем постоянно и идеите изкачат на всеки пет минути. Мисля, че трябва да се съсредоточим, да правим все по-изчистена музика и така да открием къде из всички песни се крие класическия поп хит.

Но дори и да го открият, времето днес не е много гостоприемно – инди групите са все повече, а желанието на лейбълите да ги лансира – все по-малко. Какво ги отличава от останалите?’Мисля, че се различаваме от другите не толкова като музика, колкото до поглед към музиката. Обикновено хората се вманиачават по един звук, влюбват се в една група, в една песен и често копират всичко, зад което застава определен стил и докато се опитат да пробият чрез него, той вече е ретро

Докато много от британските групи са съсредоточени предимно в изявите на Острова и във всички възможности да подгряват по-голямо име, Sister Gracie имат вече доста изяви зад гърба си в други държави въпреки скромната си дискография. ‘Европа е изключително гостоприемна към музиката ни. Оставаме с впечатлението, че тук изключително много се цени това, което правим.‘ коментира Лиъм. ‘Всичко започна, когато френската модна линия The Kooples използва няколко наши песни за рекламите си. Тя е много популярна и хората се насочиха към музиката ни оттам. След това концертът в Словакия напълно ни отнесе главите и решихме тази пролет да отидем дори по-надълбоко в Европа и гостуваме в страни като България, Румъния, Хърватия, Сърбия’.

Колкото до пробив във Великобритания, групата няма излишни очаквания. Лиъм: ‘Не бих искал да критикувам страната си твърде остро, но в момента британската сцена е пълен хаос. Тенденцията при компаниите е изцяло насочена към хип-хоп изпълнителите. Не съм сигурен защо, но е факт, че в момента лейбълите подписват с много по-малко китарни групи, отколкото преди 5-6 години. В момента Великобритания просто не е правилното място за нас и се фокусираме върху изявите си в другите държави, където концертите се получават много по-емоционално. Така че може само да продължим да работим и да се надяваме, че по някое време Великобритания ще ни вземе малко по-насериозно.

Концертът на Sister Gracie започва от 19:30 ч. в клуб Coda и ще бъде последван от сет на Indioteque. Повече за събитието може да разберете тук. Напомняме, че също така песента Black може да се изтегли свободно от сайта ни.

Светослав Тодоров (The Fein)Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *