Една Rocket Psyence вечер: Comasummer

Poster-Final-50x70cm_JPGMAX by Emanuela Belovarski

Може би няма да бъде пресилено, ако кажем, че на 14 май в Mixtape 5 може да видите част от най-креативните групи в българския ъндърграунд в рамките на първо издание на Rocket Psyence Night. Doesn’t Frogs ни впечатлиха веднага, а малко след тях дебют на сцената по-рано тази година направиха и Comasummer, които вече са готови с първия си миниалбум.Comasummer-3D by Ivaylo Petrov (Photography) and Emanuela Belovarski (Art direction)

В Out of The Sun EP те показват едно фокусирано звучене, което няма твърд аналог тук и веднага те кара да заемеш позиция – или няма да ти хареса въобще, или веднага ще ти подейства.

‘Музиката ни черпи влияние от сайкъделик рок и поп групите от шейсетте и седемдесетте години, както и от прогресив/краут/хеви рока от седемдесетте. Освен това, се вдъхновяваме и от пост-пънка и ноу уейва (no wave) от 80-те. Към това прибавяме шугейза, стоунъра и нео-сайкъделията от 90-те, докато стигнем до ривайвъла на всички тези подстилове след началото на XXI век’, разказва пред Indioteque Пламен, китарист на петчленната група. ‘Така че, ‘ние сме във времето и времето е в нас’, не се фокусираме върху дадена епоха, подобно на много от ривайвъл бандите, защото не се опитваме да копираме нещо, което вече е утвърдено. Избягваме стереотипа. Щом още се слушат Led Zeppelin, Black Sabbath, The Beatles, Pink Floyd и The Doors, значи има глад за добрата музика и хората винаги ще имат потребност от групи в тяхната стилистика. Но въпреки това, тези групи са били оригинални за времето си, затова съвременните групи също трябва да се стремят да намерят собствена оригиналност.’

Според Пламен групата не си поставя никакви ограничения и за тях е важно най-вече ‘да сме доволни от това, че в резултат се е получила качествена песен’.

Дефинират успеха в музиката като комбинация от талант, постоянство и много труд. ‘Освен това е задължително един творец да има концепция и собствена гледна точка, на която да не изменя. Разбира се, всеки трябва да се учи от грешките си, но е важно творецът да има реалистична представа за това кой е и какво върши и да не променя това, заради нечии чужди интереси. Необходими са и доста пари и контакти с правилните хора, но без останалите неща, последните едва ли биха помогнали за създаването на стойностна музика, която да остане в историята.’

Повече за Comasummer може да научите във Facebook, а Out of The Sun може да бъде слушан свободно в Soundcloud.

Скоро ще ви разкажем и за другите участващи на 14 май. Освен Comasummer и Doesn’t Frogs, на Rocket Psyence Night ще свирят още The Black Swells, Nick Chongi & Chichi, а за афтърпартито ще се погрижи NoBoris.

Снимка: Ивайло Петров и Емануела Беловарски.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *