Когато енергията е езикът, на който говориш. Repetitor за новия си албум.

Краят на 2012 г. донесе албум, който без малко да излезе от рамките й. Четири години след дебютния си Sve što vidim je prvi put сръбското пънк трио Repetitor, първата група, с която Indioteque работи по концерт, се завърна внезапно с Dobrodošli na okean.

Макар и от 9 песни и само 26 минути, албумът носи дори още по-освободено и сурово звучене. Но все пак – 4 години са си 4 години. ‘Предполагам, че едната причина е, че обичаме концертите и като цяло живите изпълнения повече от работата в студиото, така че ни се искаше да свирим навсякъде, където можем след издаването на първия албум. Така и направихме’, казва пред Indioteque вокалистът и китарист Борис Властелица, който създава Repetitor с Ана-Мария Купен и Милена Милутинович в Белград през 2005 г. ‘Другата причина за дългата пауза, е че реализирахме албума с много малко пари и с помощта на нашите приятели, така че това обикновено забавя процеса’.

Записването на Dobrodošli na okean не е подлежало на какъвто и да е предварителен сценарий. ‘Единственото нещо, което си обещахме преди да го започнем, беше, че трябва да пренесем звука си от концертите в албума. Мисля, че го направихме, а както казваш, той е по-суров, което беше целта ни’.

В предишно интервю за Indioteque Борис каза, че не вярва в езиковата бариера, но дали нещо се е променило след турнето им в Холандия, където те скоро ще се завърнат за нови участия. ‘Това въобще не е проблем в този тип музика. Би било чудесно, ако всеки ни разбираше, но за нас е по-важно да пеем на езика, на който протичат мислите ни. Но мисля, че публиката разбира за какво пеем от енергията в песните. Засега нямаме конкретни планове да посещаваме много други държави, но с радост винаги бихме се върнали в София.’

През последната година освен записването на дългоочаквания нов албум, Repetitor направиха историческо гостуване в Косово. ‘Станахме първата група от Сърбия, свирила в Прищина от може би 12 или 14 години. Беше страхотно, реакцията на публиката беше невероятно, те също бяха очаквали нещо подобно да се случи. Надяваме се, че малко или много сме отворили вратите и за други групи, които биха предприели подобна стъпка’.

Dobrodošli na okean се издава по рейдиохедски от Moonlee Records, лейбъл, който издава още познатите на българските меломани Bernays Propaganda и Хахаха. Може да изтеглите албума безплатно на http://repetitor.bandcamp.com/ или да го имате, като дарите каквато сума пожелаете.

Светослав Тодоров (The Fein)

Архиви:

Повече около албума 

Снимки и клипове от гостуването на Repetitor в София през 2010 г.

Интервю с Борис Властелица (част 1) и (част 2)

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *