По стъпките на Efterklang: Тripper

efter2

Датската пост-рок група Efterklang гостува в София на 12 ноември по покана на Keen Acts, a концетът им е едно най-очакваните от нас събития за тази есен. Билетите са на цена 15 лв. и могат да се намерят в мрежата на Eventim, a в дните преди концерта ще направим един обзор върху създаденото от тях до този момент. В следващите редове ще привлечем вниманието ви върху първия им албум Tripper, записан след преместването на музикантите от остров Олс в Копенхаген и идеално събиращ в едно всички посоки, в които по-късно те ще поемат.

efter

Tripper (2004) е дебютният албум на Efterklang, които излизат на пост-рок сцената година по-рано с ограниченото до 500 бройки самоиздадено EP Springer.

По време на появата си Tripper често поражда асоциации с музиката или по-скоро атмосферата на Sigur Ros. Тези сравнения са всъщност на място, но най-вече заради начина, по който се развива сложната, но деликатна звукова среда на Efterklang – веднага можеш да си представиш самотните северни брегове, голи планини и ясно небе, въпреки абстрактните звуци и трудно разшифроваемите лирики. Или може би точно заради тях. 50-те минути едновременно те водят, но и изгубват, разкриват образи, но и ги остават скрити зад мистериозните вокали, в равни количества женски и мъжки.

От позицията на настоящето, може би най-впечатляващо е колко съвременно звучи този албум. В песните Prey and Predator, Collecting Shields и Monopolist откриваме музика, което не би могло да принадлежи никъде другаде, освен в неясните дебри на модерната електроника и инди рок.

Tripper се разпространява от американо-британския лейбъл The Leaf Label, през годините издавал Four Tet и Caribou.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *