По стъпките на Efterklang: Piramida (2012)

piramida

Датската пост-рок група Efterklang гостува в София на12 ноември по покана на Keen Acts. Билетите за събитието, което очакваме със силен интерес, са на цена 15 лв. и могат да се намерят в мрежата на Eventim. В дните преди концерта направихме обзор върху създаденото от тях до този момент, като това е последната част от него. Тя е посветена на най-скорошния им албум – миналогогодишния Piramida.

Преди 10 години Efterklang поставят началото на кариерата си в 10-членен състав, творящ трудноопределима, предимно инструментална и подчертано абстрактна музика на ръба между пост-рока и ембиънт жанровете. Към 2013 г. датската група има много по-стандартизиран вид – тя е вече ограничена до тримата си основни членове, а в песните си те се доближават повече от всякога към познатите рамки на инди попа. В миналогодишния Piramida, четвърти албум за тях, вокалите на Каспер Клаусен окончателно заемат централно място в музиката, а в гласа му лесно може да открием влиянието на Брендан Пери (Dead Can Dance).

Въпреки метаморфозите, клонящи към вписване в тенденциите, отколкото вървене в собствена посока, Efterklang не са по-малко интересни за слушане – дори и в по-light варианта си, слухът ти все още не знае какво да очаква в хода на песните. Ефект, за който със сигурност допринасят деветте дни, които музикантите прекарват на арктическия остров Свалбард в търсене на звуци. Те впоследствие осъществяват над хиляда записа и намират заглавието на албума – Пирамида е всъщност името на обезлюден миньорски град, построен от руските власти на острова, иначе в момента под норвежки флаг и с население от 2,5 хиляди души, предимно руснаци и украинци.

Четвъртата глава в историята им може да ги представя като по-леснодостъпни, но без да отнема нещо от DIY философията, която е неразделна част от музиката им вече повече от десетилетие. А ако съдим по начина, по който те умело излизат от кожата си без да губят себе си, то изглежда, че силите им въобще не са на привършване.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *