По стъпките на Efterklang: Parades (2007)

Датската пост-рок група Efterklang гостува в София на 12 ноември по покана на Keen Acts, a концетът им е едно най-очакваните от нас събития за тази есен. Билетите са на цена 15 лв. и могат да се намерят в мрежата на Eventim, a в дните преди концерта ще направим един обзор върху създаденото от тях до този момент.

efterklang_parades

Три години след дебютния Tripper копенхагенските експериментатори продължават да дълбаят в собствената си криволичеща пост-рок/фолк посока с Parades. Албумът отбелязва първата им работа с музикант извън групата. В света им е поканен британският продуцент Дарън Елисън, чието име присъства в обложките на албуми на Eurythmics, The Divine Comedy, Jesus Jones, Orbital, Belle & Sebastian, проектa Electronic на Бернард Съмнър от New Order от Джони Мар от The Smiths.

Дали заради него или по друга причина, във втората глава от историята на групата намираме едни малко по-различни Efterklang: песните са по-структурирани, на моменти по-“живи“, макар и в никакъв случай по-поп – като че ли просто са още по-изчистени без да е сметка на богатството на звука им, а това само по себе си е сред най-отличителните качества на песните тук. При групата всъщност всичко би трябвало да изглежда по определен начин, но се нарежда по друг. Вместо хаос, всички инструменти в действието изграждат напълно синхронна кулминация, вместо зима и сняг, често настроенията им се усещат като саундтрак към ясно небе през лятото.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *