Plisskën Fest – част от най-доброто на инди сцената, напук на финансовата криза

FINALPOSTER

В Indioteque сме огромни фенове на всякакви видове пътувания свързани с музика. Затова и често се ослушваме за това, което се случва в нашите съседки, особено през лятото, когато тече фестивалният сезон. Един гръцки фестивал обаче и тази година изпъква пред останалите със своя модерен и разнообразен line-up.

Plisskën Fest започва своята история през зимата на 2010 година и бързо успява да утвърди своето присъствие в семейството на европейските фестивали. Напук на финансовата криза в Гърция, екипът не само успява да поддържа фестивала жив, но и да разширява броя и качеството на участници в него.

Освен музиката, фестивалът се гордее и със статута си на един от най-зелените фестивали в Европа. Доказателство за което е и последната им награда Commended Greener Festival Award 2014. В рамките на фестивала се провежда The Lab, уъркшоп, насочен към младите хора, които искат да се занимават с организацията на музикални събития. Благодарение на него, четиридесет човека ще могат и тази година да се включат във всички аспекти на организирането на фестивала.

И все пак музиката остава над всичко. А в това отношение без съмнение тазгодишното издание на Plissken е най-доброто до момента. Когато човек погледне плаката на събитието, първата дума, която му идва на ум е разнообразие. Толкова много артисти, с толкова различни стилове, започващи от тежки китари и преминаващи пред нощта в електронни звуци. Няколко можем да кажем, че са големите имена, които се открояват тук, с уточнението, да не очаквате някои от големите стадионни групи, подвизаващи се това лято. Това не е идеята на Plissken Festival, който разчита на микс от интересни по-малко популярни имена от алтернативната сцена. И все пак отбелязваме участието на групи като The Horrors, Savages, Mogwai и Mudhoney, които за последните години натрупаха фенове и сериозно медийно присъствие.

Следващата група артисти включва имена, които с последните си албуми се качиха в челните позиции на критици от сайтове като Pitchfork, Stereogum и CoS като Ariel Pink, Austra, Perfume Genius и Waxahatchee. Отбелязваме и тежката китарна музика на банди като Iceage, Thee Oh Sees и Metz. Към тях прибаваме интересен списък от електронни експериментатори като Andy Stott, Pharmakon, Evian Christ и Squarepusher. В малките часове на нощта ще се включат и доста разнообразни като звучене диджеи като Ame, Gerd Janson, Soul Clap и Brodinski. И за финал в лайн-ъпа има дори популярни хип-хоп имена като Pharoahe Monch и Ratking.

Като прибавим към всичко и очароването на гръцката столица Атина, вкусната храна и мекото слънце, всички условия са налице за перфектен уикенд. Датите са 5 и 6 юни, билетите за двата дни на фестивала струват 70 евро и могат да бъдат закупени оттук. Двама от вас могат и да спечелят безплатни входове за фестивала, като повече подробности можете да научите във Facebook страницата на Indioteque.

http://www.plisskenfestival.gr/

https://www.facebook.com/plisskenfestival

https://twitter.com/plisskenfestВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *