Концертът на Nouvelle Vague в София: Боса нова с рок дух

С вдъхновените си от боса нова стила кавъри на популярни ню уейв, пънк и рок песни, Nouvelle Vague слагат под общ знаменател творчеството на групи, които никой не си е представял, че ще бъдат чути по такъв начин. За това е доказателство дори името им – нувел ваг, боса нова и ню уейв са три коренно различни течения, но означават едно и също – „нова вълна“.

В чара на живите им изпълнения се увери и българската публика, след като получи  обещаната „лудост и елегантност“ от Марк Колин, Оливие Либо, Лизиет Алие и Марева Галанте.

Концертът, организиран от „БГ Саунд стейдж“, започна с изпълнение на френското дуо La Boétie , което подгрява Nouvelle Vague по време на цялото им източноевропейско турне, което завърши със снощното събитие в българската столица.

Със звук, основно изграден около бас китарата и синтезатора, те представиха песните от обещаващия си дебютен албум Somewhere Underneath, записан в Истанбул. Въпреки че малко хора бяха чували за музиката на Елса и Жулиен, това не попречи на част от публиката да запее припева на The Head, първата песен, която изпяха. В изпълнението си дуото, носещо името на френския философ Етиен де ла Боети, комбинираше меланхолията с еуфоричността, пост-пънк влиянията с тези от синт-поп жанра, и със сигурност не е останало незабелязано от хората, които наред с кавърите на Nouvelle Vague, харесват не по-малко оригиналните им версии. La Boétie се оказаха приятна изненада, но всъщност една от многото за вечерта.

Nouvelle Vague, чиито състав за това турне включва певиците Лизиет Але и Марева Галанте, излязоха на сцената под силни аплаузи, но вместо с енергично начало, те започнаха с кавър на One Hundred Years, песен от Pornography (1982), един от най-минорните албуми на The Cure. Веднага след нея последва изпълнение на друга песен от първата половина на 80-те – изпълнената със сексуални и садомазохистични препратки Master and Servant на Depeche Mode. С нея Nouvelle Vague влязоха в настроението, което всички очакваха, а вокалистките, носещи чара на френската мода от 60-те, окончателно привлякоха всички погледи и то не само заради външния си вид.

Групата представи Sandy Sandy от новия си албум Couleurs sur Paris, след което премина към два кавъра на две от големите британските пънк групи – Ever Fallen In Love на Buzzcocks и Guns of Brixton на The Clash. Сред най-известните песни, които бяха изпълнение на първия им концерт в България, бяха още Too Drunk To Fuck на Dead Kennedys, God Save The Queen на The Sex Pistols, Blue Monday на New Order, Blister In The Sun на Violent Femmes, Love Will Tear Us Apart на Joy Division и още един кавър на Depeche Mode – Just Can’t Get Enough. За нея и до края на концерта към групата се включи и Жулиен от „ La Boétie.  Сред песните на френски беше и Où veux-tu qu’je r’garde? на наскоро разпадналите се Noir Desir.

След песни на английски и френски, родената в Куба Лизиет Але пя и на испански. Това се случи с изпълнението на написаната от Ману Чао Mala Vida. Але, живяла в Хавана, Маями, Ню Йорк и Париж, се оказа и свързана с България, след като попита публиката дали знае, че тя има роднини в Благоевград.

Постоянният, искрен и непосредствен контакт с публиката, невероятните аранжименти, които сякаш не са изисквали нищо повече от фантазия, допринесоха изключително много за атмосферата на концерта. А той нямаше как да остане без продължение.

Последваха два биса, в които чухме Dance With Me (от Lords of The New Church), емблематичната готик рок класика на Bauhaus Bela Lugosi’s Dead и финалната In A Manner of Speaking (на Tuxedomoon), една от песните, в които Nouvelle Vague запазват меланхолията на оригинала.

В контраст с интимното звучене в албумите си, на сцената те показват необходимия ентусиазъм, артистичност и позитивизъм за едно шоу, което не само да те остави свеж и с надминати очаквания, но и да искаш да го преживееш отново и то възможно най-скоро. Точно както трябва да прави всеки перфектен концерт.

Сетлист:

One Hundred Years
Master and Servant
Sandy Sandy
Ever Fallen In Love
Guns Of Brixton
Making Plans of Nigel
Où Veux-Tu Que Je Regarde
Human Fly
Too Drunk To Fuck
God Save The Queen
Rapture
Just Can’t Get Enough
Putain, Putain
Blue Monday
Mala Vida
All My Colours
Parade
Blister In The Sun
Love Will Tear Us Apart

Първи бис:
Dance With Me
Bela Lugosi’s Dead

Втори бис:
In A Manner of Speaking

Текст и снимки: Светослав Тодоров (The Fein)2 comment on “Концертът на Nouvelle Vague в София: Боса нова с рок дух

  1. ве кк

    този жулиен, ако става дума за басиста, мисля, че си свиреше през целия концерт, ако не става дума за него – за кого става дума :) ?

    Reply
  2. TheFein Post author

    Точно за басиста става въпрос, но го забелязах на Just Can’t Get Enough, да не би пък от моя ъгъл да не съм го видял дотогава? :)

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *