Самота и омраза с щастлив (?) край

New Order подсказаха намеренията си за по-дълготрайно събиране. Те обявиха концерт в Лондон на 10 декември, като събитието ще бъде първият им концерт във Великобритания от пет години насам.

Новината идва малко след като групата, сформирана от членовете на Joy Division след самоубийството на Иън Къртис през 1980 г., направи два благотворителни концерта в Париж и Брюксел. Приходите отидоха за лечението на Майкъл Шамбърг, режисьор на някои от най-известните им клипове. През последните години той се бори със заболяване, оставило го инвалид.

На тези концерти за първи път в историята си New Order излязоха без басиста си и приятел от детство Питър Хук, с когото се разделиха през 2007 г. след множество разногласия и нападки от негова страна по време на интервюта. Тогава в блога си в Myspace той дори заплаши, че ще съди бившите си колеги, ако те някога предприемат проект под същото име.

Но четири години по-късно събирането е факт, въпреки че отношенията между музикантите и Питър Хук е по-проблемно отвсякога. В изявление на сайта си басистът обяви, че ‘New Order без мен е като Queen без Фреди Меркюри и всички знаят това‘. Той също така заплаши, че ще се опита да „прецака групата по всеки възможен начин“.

В момента Хук е на турне с формацията The Light и изпълнява кавъри на Joy Division – решение, за което Мани от вече също съживилите се The Stone Roses написа в „Туитър“, че ‘Има три неща, които се виждат от космоса – Китайската стена, липсата на трофеи при „Манчестър сити“ и портфейлът на Питър Хук, пълен с кървавите пари на Иън Къртис.’ По-късно той се извини за изказването си. Двамата бяха за кратко членове на проекта Freebass.

‘Ние сме просто стари дебели чичковци, които обичат да се карат’, казва Хук пред в. „Гардиън“. Изданието организира интервюта с членовете по-рано тази година по повод първата компилация, обединяваща хитове и на New Order, и на Joy Division, но музикантите не пожелаха да разговарят в една и съща стая. По-късно той обяви, че сегашният състав на групата се крие зад благотворителните изяви, за да оправдае събирането си, изцяло мотивирано от парите. Той твърди, че има информация за отдавна организирано турне в САЩ. Голяма част от нападките му са към вокалиста Бернард Съмнър, който заема по-дипломатична позиция спрямо разногласията.

Твърде много неща се казаха и направиха. Прекарахме всички тези години като група с принципи и идеали, а Хук направи неща, които са срещу всичко, в което вярваме‘, казва пред „Гардиън“ Съмнър.

Няма бъдеще за New Order. Трудно е да теглиш чертата, но мисля, че го направихме‘, казва барабанистът Стивън Морис няколко месеца преди събирането им. Той също понесе критики от Хук, който е очаквал от барабаниста да застане на негова страна в разногласията.

Тазгодишното изненадващо събиране на New Order е значимо и поради участието на кийбордиската Джилиан Гилбърт, също така съпруга на барабаниста Стивън Морис и единствената от формацията, която не е била част от Joy Division. Гилбърт се завръща в групата след точно 10 години отсъствие, причината за което е болната им дъщеря. Гилбърт направи първи стъпки към завръщане в музиката, след като заедно с Морис направиха ремикс за компилацията Year Zero Remixed на Nine Inch Nails.

На мястото на Питър Хук е басистът Том Чапман, който е и член на Bad Lieutenant, групата, на която Бернард Съмнър е лидер след разпадането на New Order. За първи път в историята им в един състав се срещат китаристът и кийбордист Крис Кънингам, бивш член на Marion, и Джилиан Гилбърт. Отзивите от концертите им в Париж и Брюксел са изцяло позитивни, въпреки че сред феновете остава съмнението дали New Order трябва да съществуват без Питър Хук.

Последният албум на New Order, Waiting For The Sirens’ Call, излезе през 2005 г, а последно те записваха заедно за саундтрака на биографичния филм за Иън Къртис Control (2007), режисиран от работилия с тях като фотограф през 80-те Антон Корбийн.

Светослав Тодоров (The Fein)

Материалът е оригинално публикуван на dnevnik.bg в малко по-различен вариант.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *