Tides From Nebula: Инструменталната музика говори на езика на чувствата

Преди началото на партито ни, в The Box ще се случи едно от най-очакваните събития за тази есен. Полската пост-рок група Tides From Nebula ще бъде на сцената на клуба по покана на Post-Rock Bulgaria.

Групата е за втори път в България след като тази година подгрява в София прогресив рок формацията Riverside, също основана в Полша. Сега за първи път те ще направят самостоятелен концерт в страната. На него те ще представят новия си албум Earthshine, написан в студио, което се намира в планинска местност.

За нас беше приоритет да променим средата, в която записваме”, казва пред Indioteque китаристът Адам Валесзински. “Понякога дори да направиш малка промяна в студиото и това прави атмосферата по-различна, но сега ни трябваше нещо по-радикално. Така че си взехме багажа и отидохме в планината, за да напишем албума. Бяхме фокусирани изцяло върху музиката.

Албумът е продуциран от полски филмов и театрален композитор, който според китариста е успял да ги вдъхнови да покажат звука, който винаги са искали да имат.

Музиката на Tides From Nebula е инструментална, като според Валесзински това провокира различни реакции сред публиката. “По-лесно е да възприемеш музиката с думи, тъй като цялото послание ти е “сервирано” с текста. Но от другата страна “езикът” на инструменталната музика е много по-универсален. Мисля, че различните хора чуват различни неща в инструменталите, дори различни групи от емоции. Докато при музиката с текстове емоциите са дадени наготово от изпълнителя. По дяволите, не знам дали ме разбирате, но ще се опитам да го обясня по-ясно: понякога инструменталите са трудни за възприемане, но от друга страна те “говорят” на езика на чувствата, който може да бъде разбран от всички”.

Китаристът твърди, че групата добре помни изявата си в София от пролетта. “Това беше първото ни шоу в театър”, казва Адам за участието им с Riverside в зала „България“. “Всички седяха и ни наблюдаваха все едно пред тях има театрален спектакъл. Беше забавно чувство. За момент се почувствах като актьор! След като завършихме, всички се изправиха, за да ни аплодират – това бяха първите овации на крак в кариерата ни досега, хаха.”

Вратите на клуба отварят от 19 ч, а събитието започва от 19:30 ч. Преди Tides From Nebula, на сцената ще бъдат българската мат-рок формация Mental Architects и Midas Fall от Великобритания. Билетите са на цена от 12 лв. и се продават на място.

Post-Rock Bulgaria представиха тази есен на българската публика още Khuda от Великобритания, 1000mods от Гърция, Rose Parks от Унгария и Talbot от Естония.

Повече за Mental Architect и Post-Rock Bulgaria може да прочетете в интервюто с Максим Стоименов за Indioteque.

Светослав Тодоров (The Fein)5 comment on “Tides From Nebula: Инструменталната музика говори на езика на чувствата

 1. Pusciferian

  Имате грешка в информацията относно концерта на групата в България – той се проведе в Зала България, и е добре коментирана от китариста – театър : )

  Reply
 2. TheFein Post author

  Мерси :) Не знам откъде ми се е запаметило това за Гърция, поправено е :)

  Reply
 3. Wodwo

  Ооо, тея ги слушах лятото на живо на един фест и после едни приятели ми подариха техен диск. Супер яка банда!

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *