Inje – Protok

Всеки, който ме познава малко или много знае за страстта ми към новата сръбска музикална сцена. Затова не беше и случайно, че първият концерт, в който участвахме като организация беше точно на сърбите от Repetitor. Но докато те са пънк банда, сега ще ви представя една група от Белград, която е в коренно различно музикално звучене. Група, която винаги се е появявала в мечтите ми като подгряваща за концерта на Ladytron, който в някой бъдещ слънчев ден ще организираме в България.

Inje са Йелена, Йован и Александра, съществуват от края на 2007 година и правят изключително качествен електропоп, с който честно казано все още се чудя как не са пробили и извън границите на родната си Сърбия.

Причината тази статия да се появи точно сега е дебютният мини-албум на Inje, който носи името Protok и който можете да свалите съвсем безплатно от официалния сайт на групата. Албумът излезе на 25 декември и съдържа 7 трака, като записите за него са стартирали през юли 2010. В рамките на тези 18 месеца бандата подгрява концертите на Faithless и Hurts в Белград, участва два пъти на фестивала Exit и взима участие във фестивала Mikser в родният им Белград.

Преди няколко месеца групата напуска китаристът Марко (който отива във инди-фолк проектът Stray Dog) , и на негово място се появява Александра, с което сериозно се променя и звукът на групата. Това се отразява и на албумът, като в пет от траковете присъства китарата на Марко, докато в песните Bez Protoka и Java i san се загатва за новото по-различно звучене на Inje.

Повече за тях може да прочетете във Facebook, Twitter и Last.fm.

от Явор (Specta)Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *