Алексей Пери (Handsome Furs) за Indioteque

Handsome Furs ще бъдат специални гости на концерта на No Age на 22-ри април в RBF. С предстоящото им второ гостуване няма как да не дойде реда и на второ интервю за Indioteque. На линия е Алексей (Алексис) Пери Кокс. Малко след провеждането на интервюто, дуото разкри, че новият албум ще се казва Sound Kapital и ще излезе в края на юни.

Обикновено, когато група пристигне в България за първи път, хората питат какви са очакванията им. Но във вашия случай имам възможността да попитам какви са те, след като бяхте в България преди по-малко от половин година?

С Дан твърдо сме решили, че трябва да се връщаме на местата, които сме заобичали. Смятам, че е лесно да се посети един път нетрадиционна дестинация, но за нас е адски важно да се опитаме действително да изградим фенска база и да се връщаме толкова пъти, колкото силите ни позволяват!

Добре си спомням, когато пристигнахме в София след много дълго пътуване. Когато влязохме в града, той ми се стори непреодолимо красив. Беше нощ и нямаше почти никакво осветление, но градът сякаш кипеше отвътре. Отидохме директно в радиото (БНР) и се изгубихме в прогорелите дупки на седалките и всичките стари микрофони и техники. Представях си хилядите разговори, които са се случили там. Разхождахме се с часове из София, разглеждахме всичко наоколо, разговаряхме за книги и политика…сякаш почувствах, че сърцето ми може да се почувства у дома си там.

Сега сте отново на Балканите, този път на турне с нашите приятели от Bernays Propaganda…

Възможността да свирим с Bernays Propaganda е голям късмет. Ще бъде много шумно!

Handsome Furs са специални гости за No Age на 22-ри април. Стават ли за нещо или трябва да крещим безкрайно за бис след вашето изпълнение?

Ха! Този въпрос наистина ме накара да се покикотя. Обожавам No Age. Те не са просто страшна банда, но и са невероятни джентълмени. Обичаме ги! А и те са като нас: готови са да поемат рискове, правят максимално диви концерти, където и да отидат, и също се скъсват от турнета. Уважавам ги и винаги сме много щастливи, когато имаме шанса да работим заедно.

Как се отразяват непрестанните турнета на работата по новия албум? Не се ли чувствате изтощени да работите върху двете или напротив – вдъхновява ви?

Продължихме да пишем нов материал дори след като приключихме записването! Сякаш никога няма да можем да се спрем. Просто има тооолкова много идеи, че вече искаме да започнем работа върху следващия албум! Наистина. Имам чувството, че дори интензивното обикаляне разпали огъня още повече. Имаме възможността да видим много от света – понякога дори само с надникване. Чувстваме, че имаме най-прекрасната професия на света заради това. Всичко, което някога съм искала от живота е това: да работя като луда и покрай това да видя света. Знам, че за някои това звучи твърде скромно, но това е, което ме кара да се гордея с това, което съм постигнала дотук.

След като работите толкова много по музиката си, на живо и в студиото, имате ли време да слушате друга музика?

Разбира се, че отделяме време и за това! Когато бях в Китай миналата година, открих много нови групи като: Xiao Punk, New Pants, White, Hedgehog, PK14, Duck Fight Goose, Av Akubo, Car Sick Cars.

Също харесвам и Grinderman, Cold Cave, Zola Jesus, LCD Soundsystem (RIP), Dum Dum Girls, The Bug, Xiu Xiu, Jay Reatard (RIP), Boris, Joensu 1685, The Thermals, Kurt Vile, Broadcast (RIP), Salem, Health….просто изброявам някои от нещата, които ми се въртят из главата.

Изглеждате много открити в музиката си, в концертите си, в интервютата. Какво хората не знаят за Handsome Furs?

Мисля, че има едно специфично нещо при изпълнителите от всяка една сфера: можеш да избереш да представиш една внимателно измислена идентичност, която да е лесно продаваема (или поне непосредствено разпознаваема) или можеш да позволиш на хората да видят, че си истинско човешко същество. Няма въпроси, на които бих се въздържала да отговоря – истории с наркотици, политически убеждения, лична мотивация, неща, за които съжалявам. Няма проблеми, стига журналистът да направи тези истории уместни и интересни. Има много много много неща, които хората не знаят за Handsome Furs или за мен, но аз пък не крия нищо от тях. Ха!

Светослав Тодоров (The Fein)Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *