Фестивалите в Източна Европа [юли] – част първа

Продължаваме да ви представяме фестивалите в Източна Европа това лято. Селекцията за месец юли е от 12 фестивала, които сме разделили на две части.

 

Rock For People

кога: 03.07 – 06.07

къде: Festivalpark, Hradec Kralove, Czech Republic

какво: Faith No More, Franz Ferdinand, Anna Calvi, Crystal Castles, Two Door Cinema Club, The Prodigy

билети: 1600 крони = 123 лева http://www.ticketsforpeople.cz/

сайт: http://rockforpeople.cz/

Най-големият фестивал в Чехия се подготвя за своето 18-то издание. И тази година програмата предоставя по нещо за всеки. Един от може би последните концерти на Faith No More в този състав, Franz Ferdinand след дълга концертна пауза, добавяме електронните ветерани The Prodigy и Orbital, както и някои по-актуални имена в лицето на Anna Calvi, Crystal Castles и Two Door Cinema Club. И това никак не е всичко, но за пълния списък с артисти, разгледайте сайта на фестивала.

 

Opener

кога: 04.07  – 07.07

къде: Kosakowo Airfield, Gdynia, Poland

какво: Bjork, New Order, Bon Iver, Justice, Bloc Party, Franz Ferdinand, Mumford And Sons, The XX

билети: 370 злоти = 170 лева http://www.alterart.pl/shop/sklep.php?mode=1&cat=2

сайт: http://opener.pl/en

През последните години Opener се утвърди като един от най-големите фестивали в Европа и програмата му може да се мери с всеки такъв. На летището край Гдиня всяко лято се изявяват почти всички големи и по- малки групи, които са на турне през лятото. Тази година очакваме да чуем нова музика от Bloc Party, Bat For Lashes, The XX и Yeasayer. На голямата сцена ще се изявят и имена от ранга на New Order, Bjork, The Kills, Bon Iver, Mumford And Sons и Justice. Така че, ако не искате да изпуснете нищо от тазгодишните големи фестивални имена, Opener е вашето място.

 

Pohoda Festival

кога: 05.07 – 07.07

къде: Airport, Trencin, Slovakia

какво: Lou Reed, Elbow, Kasabian, Caribou, Bat For Lashes, The Kooks, The Horrors, White Lies

билети: 85 евро http://shop.pohodafestival.sk/

сайт: http://www.pohodafestival.sk/index.php/en/home/

Pohoda е един от най-симпатичните фестивали в нашите ширини. Сравнително малък, с капацитет от 30000 човека, с много приятна приятелска атмосфера. Организаторите се стараят всяка година да канят не само големи имена, но и доста групи, които тепърва пробиват на музикалния пазар. Голямото име тази година е легендата Lou Reed, но не трябва да пропускаме и едно от малкото летни участия на Elbow. Обърнете внимание и на някои от изгряващите имена на английската рок сцена – S.C.U.M. , Stealing Sheep и Fixers.

 

Bestfest

кога: 06.07 – 08.07

къде: Bestfest Park, Tunari, Romania

какво: Garbage, Royksopp, Pulp, Selah Sue

билети: 265 леи = 116 лева http://myticket.ro/

сайт: http://www.bestfest.ro/editia2012/

Румънският Bestfest се гордее не само със своята интересна музикална програма, но и с многото странични занимания, които предлага на своите посетители. И тази година, ще можете да поспортувате, да посетите различни уъркшопи свързани с изкуство и занаяти, или пък да се забавлявате на някои от различните атракциони в playground зоната на фестивала. От музикална гледна точка, имате възможността да видите Pulp и Royksopp на една от малкото им дати в Европа това лято и естествено да чуете на живо нова музика от Garbage.

 

Exit Festival

кога: 12.07 – 15.07

къде: Petrovaradin Fortress, Novi Sad, Serbia

какво: Duran Duran, New Order, Gossip, Erikah Badu, Guns n’Roses

билети: 120 лева http://www.ticketpro.bg/jnp/music/774304-exit-festival-2012.html

сайт: http://www.exitfest.org

Exit е фестивалът, който се радва на най-много български фенове от изброените източноевропейски фестивали. Той е още по-достъпен след като организаторите започнаха да продават билети и в България, които са на доста приятна цена. Списъкът с артисти тази година поне според мен не е особено впечетляващ и залага основно на някои по-стари групи – Duran Duran, New Order и Guns n’Roses. И все пак Dance Arena-та е на познатото ниво, а и останалите сцени предлагат по нещо интересно – Little Dragon, Citizens!, When Saints Go Machine и Thieves Like Us.

 

Balaton Sound

кога: 12.07 – 15.07

къде: Balaton Lake, Zamardi, Hungary

какво: Caribou, Animal Collective, Gossip, Dizzie Rascal, Calvin Harris

билети: 125 евро http://www.eventim.bg/bg/bileti/balaton-sound-festival-2012-zambrdi-109893/event.html

сайт: http://www.sziget.hu/balatonsound_english

Фестивалът Balaton Sound е най-скорошния проект на организаторите на Sziget. Най-вече заради страхотната си локация, на брега на езерото Балатон той бързо се превърна в един от любимите на унгарците. Програмата на феста включва основно електронна музика, при това покриваща почти всичките и стилове. Тук комерсиални имена като David Guetta и Calvin Harris си съжителстват с Caribou и Animal Collective. И с това програмата на 7те сцени на фестивала никак не се изчерпва. Balaton Sound също така си има къмпинг, страхотен плаж и още един куп развлечения на които ще можете да се насладите.

 

от Явор (Specta)

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *