Какво може да очакваме през 2012 г.

2012 г. се очертава като много силна и ето ги причините за високите очаквания към нея.

The Big Pink са първите ни фаворити, които ще ни зарадват с нов албум. Това е Future This, който ще се появи на 17 януари, а Air се завръщат с Le Voyage Dans La Lune в началото на февруари. Въпреки надвисналите мрачни облаци над Kaiser Chiefs с неуспешния им миналогодишен албум, те вече са готов с нов – Start The Revolution Without Me излиза на 6 март. По-късно тази година очакваме и първият албум на Stone Roses от 17 години насам.

Ето и анонсираните заглавия до момента:

The Big Pink – Future This (17.01)

Lana Del Ray – Born to Die (31.01)

Chairlift – Something (24.01)

Cloud Nothings – Attack On Memory

Air – Le Voyage Dans La Lune (07.02)

Of Montreal – Paralyic Stalks (07.02)

Sharon Van Etten – Trams (07.02)

Sleigh Bells – Reigh of Terror (14.02)

The Phenomenal Handclap Band – For & Control (14.02)

Band of Skulls – Sweet Sour (21.02)

Kaiser Chiefs – Start The Revolution Without Me (26.03)

Magnetic Fields – Love At The Bottom Of The Sea

Spiritualized – Sweet Heart Sweet Light

След филмовата музика към The Social Network и The Girl With The Dragon Tattoo, Трент Резнър се завръща към обещанието за цялостен албум с How To Destroy Angels, формацията, която той основа със съпругата си и партньора във всички престъпления през последните години Атикъс Рос. EP-то им от 2010 г. звучеше като идеите на тримата вплетени в едно, а по думи на Резнър – сега ни очакват песни, които ще покажат истинското звучене на HTDA. А подсказка за него може да се окаже последната песен в The Girl With The Dragon Tattoo:

До края на година очакваме и нови албуми от Suede, които през декември представиха седем нови песни в Русия,  The Shins, The XX, VCMG (техно проектът на Мартин Гор от Depeche Mode и Винс Кларк от Erasure) The Knife, MGMT, Bloc Party, Mumford & Sons, The Killers, Franz Ferdinand, Sigur Rós, Pearl Jam, Muse, Best Coast, The Cribs, The Joy Formidable, Xiu Xiu, Scissor Sisters и от електронния проект на Чино Морено от Deftones – Crosses.

The National изпълниха две нови песни по време на сесия за сп. Q, което навежда на мисълта, че надали ще ни оставят да чакаме много за още. Концентрация на нов материал има и около The Cure, но все още нищо потвърдено като планове за нов албум.

Интересно е, че през тази година ще видим и по всяка вероятност сериозно раздвижване около българската сцена, която през последните две-три години не беше особено продуктивна.

Очакват се новини от Babyface Clan и Panican Whyasker, които на скорошния си съвместен концерт обявиха, че записваните им в продължение на години албуми ще излязат „съвсем скоро“. И тъй като Нуфри никога не подхваща само едно нещо – според интервюта от миналата година Пиромания работят по чисто нови песни.

През първата половина се очаква дебютния соло албум на Monyx, а през втората – петият диск на Остава. Планове за повече нов материал кроят и Palma Minuta на Даниел Петров (Остава) и Николай Бекриев (Анимационерите) – и колкото по-бързо чуем повече от тях, толкова по-добре, ако съдим по Помниш ли, когато умря.


Mental Architects вече обявиха името на следващия си албум – Celebrations, за който барабанистът Максим Стоименов разказа повече тук, а клипчета от записването му могат да се видят на акаунта им в YouTube.

През 2012 г. очакваме и втория албум на Насекомикс, който първоначално трябваше да се появи в края на миналата година.

Светослав ТодоровВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *