Изгубените албуми: Christian Eigner – Recovery

Винаги съм бил на мнение, че музиката не става по-лоша, а просто по-трудно се различават диамантите в калта. Това ще бъде една поредица за онези албуми, които по една или друга причина са останали в сянка. Тя започва с Recovery от 2005-та на австрийския барабанист и кийбордист Крисчън Айгнер (Christian Eigner), един от онези, които без много шум са на много места.

Крисчън Айгнер е роден през 1971-ва във Виена и до момента е взел участие в над 300 албума. Известен е най-вече с работата си с Depeche Mode, където е барабанист от 1997-ма насам, съавтор на песните, написани от Дейв Гахан (включително Suffer Well) за групата и на втория му соло албум Hourglass (2007). Композитор е на саундтрака към филма Die Viertelliterklass.

Малко преди издаването на Playing The Angel през есента на 2005-та, Recovery, записан от Айгнер и чешката вокалистка Барца Баксант, се появява безшумно, макар и издаден от Universal. По една или друга причина, рецензиите за диска се ограничават до няколко немскоезични ревюта, а промотиране на проекта като цяло няма. Необяснимо, като се има предвид заряда на песните в него, които сякаш сега, във време когато Not In Love на Crystal Castles и Dancing On My Own на Робин са хитове, звучат още по-съвременно.

Recovery е електронен (Stalking, Go, Empty Stage), но по интимен (Roads To Nowhere) и топъл (Watch Me Grow) начин. Сетих се за него съвсем наскоро, след като се чудех какво да слушам в дъжда, и макар и да си го спомням на фона на пролетна Варна преди няколко години, песните се вписаха чудесно. Сякаш звукът влиза в хармония с всичко наоколо, каквото и да е то.

Втори албум от Айгнер и Баксант така и не се появи, но след това заедно с Андрю Филпот, друг известен сътрудник на Depeche Mode, сформира Das Shadow, чийто сингъл Navigate The Minus намери място в MTV ефира на Хърватия, Унгария и Румъния. По-късно тази година се очаква дебютният албум на новото му приключение – Compact Space, където участват вокалиста Флориан Крамер и Дарил Бамонт, работил дълги години с The Cure и Depeche Mode (и за кратко техен кийбордист през 1994-та, когато замества на сцената Анди Флечър след психологически срив). В една от песните като гост-китарист участва и Мартин Гор.

Светослав Тодоров (The Fein)Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *