Австрийски откровения с Weinberger в София, Плевен и Пловдив

cover

Първата половина на годината ни изненада с интересна поредица от ъндърграунд събития, а в последния момент още едно се промъкна в календара. Днес от 20 ч. в театралната лаборатория на СУ ‘@алма @алтер’ първата си изява в България ще направи австрийският музикант и писател Йоханес Вайнбергер. През февруари той издаде миниалбума Farewell To The Undertow, който може да изтеглите и чуете в Bandcamp. Препоръчва се особено за тези, които са се понасяли на вълните на експериментални групи като Coil и за които singer-songwriter жанра и абстрактната електроника не са чак толкова раздалечени понятия.

Входът е свободен или на дарения, а събитието включва още българските проекти Portable Elephant & E.U.E.R.P.I.

Това съвсем няма да е единствената изява на Weinberger в България. Той ще гостува още в Плевен (7 юни, Дом Кафе) и Пловдив (8 юни, клуб „Мария Луиза“).

Преди него на тези два концерта ще свири българското дроун дуо Leaver. Там членува Ангел Симитчиев, който познаваме най-вече от едноличния му проект Mytrip, наскоро записал съвместна касета с EUS от Коста Рика. Сплитът, чието пускане онлайн предстои, е издаден от френския лейбъл BLWBCK. През май Mytrip записва и с берлинския проект Human Larvae, а за разпространението на музиката им се грижи американската компания Danverse State Recordings.

‘Музиката и литературата за мен са просто различни форми на една и съща (лишена от претенции) нужда да създавам. Напълно е възможно да спра да се занимавам с тях, за да започна да рисувам или да правя скулптури от Lego Няма никакво значение каква форма ще приеме нуждата ти да твориш’, казва Йоханес пред Ангел в интервю за kultura.bg.

Ако се нуждаете от още информация, ето и как се описва самият той в last.fm: i am johannes leo weinberger. i like thunderstorms and pastry, and although i stopped panicking, i am constantly losing weight. some day i’ll be gone. apart from my corpse, my music and books will remain for a little while, if you can find them. i believe in the unadulterated freedom of choice for every individual. good night.

Така че нека да уловим Weinberger преди инстинктите му да го насочат отвъд музиката.

Гостуването му е организирано от нетлейбъла Mahorka, Amek Collective и ‘Аларма Пънк Джаз Фест’.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *