Най-очакваните албуми за есента

След като подредихме най-добрите летни албуми, време е да хвърлим поглед към най-обещаващите заглавия, които ще се появят през есента.

След не съвсем успешните самостоятелни проекти на Гейвин Росдейл, събирането на Bush сякаш трябваше да се случи рано или късно. Но излизащият на 13 септември The Sea of Memories не е създаден с целта просто да повтори добре познатото звучене на групата – според Росдейл „Щеше да бъде лесно всеки път да се опитваме да постигнем успеха на Sixteen Stone, но що за живот би било това? Когато караш, ти си фокусиран върху това, което се изправя пред теб, а не това, което се вижда в задните огледала. Харесва ми идеята за промяна, за развитие и морфиране в нещо друго.“

На 13 септември излиза и новият албум на Ladytron – Gravity The Seducer. Феновете, които са успяли да се доберат до него, го описват или като най-добрият им, или като най-лошият им. Интересна подробност е, че това ще е първият им диск без българска песен в него.

Седмица по-късно се очаква Velociraptor! на Kasabian, в чиято разширена версия попада целият им концерт от O2 в Лондон през 2009 г. На продуцентския стол е Dan The Automator, работещ в момента по настоящия проект на Деймън Олбърн. Първият сингъл от него е Switchblade Smiles, вдъхновен от интервю на Морган Фрийман.

Всеки нов албум и всяко турне на Jane’s Addiction преминава под етикета завръщане, тъй като след химията (креативна, имам предвид) в студиото, частиците винаги се разпадат надалеч и за дълго. За кратко Трент Резнър изпълняваше функциите на психолог на групата, което означава, че траен мир трудно може да има, но нека да се порадваме докато трае. Новият албум The Great Escape Artist излиза на 27 септември и е продуциран от Дейв Ситек (TV on The Radio), работил и по It’s Blitz на Yeah Yeah Yeahs.

След почти биографичен поп албум, акустичен пиано проект, записан за три дена и изпълнения с духови инструменти и красиви мелодии Slow Attack, Брет Андерсън прави обратен завой към китарите, барабаните и новооктритата динамика на рок звученето. Black Rainbows звучи така все едно след експериментите той знае по-добре отвсякога как да се впише в рамките си без нищо да изглежда . Четвъртият самостоятелен албум на фронтмена на Suede излиза на 26 септември и ако той дава точна представа за формата на създателя му – очакванията към окончателното завръщане на групата му стават още по-високи.

Мултимедийният проект на Бьорк, Biophilia, замислен като изследващ взаимодействието между музиката, природата и технологията, ще се появи на 10 октомври. Отчасти записаните на iPad песни ще се появят първо като приложения, разработени съвместно с Apple. Не по-малко експериментални са и идеите за турнето й – то ще продължи три години и ще обхване осем града, в които месец и половина ще се провеждат концерти и тематични събития, свързани с Biophilia.

http://www.youtube.com/watch?v=wZhkfwrxNOc

След известно мълчание, Ноел Галахър се завръща с дългоочаквания си дебютен соло албум, за който подробно ви разказахме тук. Конфликтите между него и брат му достигнаха дори до съда, но и това не помрачи високите очаквания към Noel Gallagher’s High Flying Birds – той излиза на 17 октомври, предшестван от три сингъла – The Death of You And Me, AKA…What a Life и If I Had a Gun.

M83, едноличният проект на Антони Гонзалес, се завръща с Hurry Up, We’re Dreaming, а очакванията са за нещо по-добре дори от предходния Saturdays=Youth. Той описва новият материал като very, very, very epic, а песните – посветени на различния начин, по който сънуваме, когато сме деца, тийнейджъри и възрастни. Hurry Up, We’re Dreaming излиза на 18 октомври.

Coldplay прекараха доста време в студиото за записите на новия си албум, който излиза след близо половин година забавяне – на 24 октомври. С неразгадаемо озаглавения Mylo Xyloto те продължават работата си с Брайън Ино.

Radioactive, новият сингъл на Marina & The Diamonds, се очаква на 3 октомври, което подсказва, че вторият й албум също е подготвен за тази есен. Песента е продуцирана от Stargate, колектив, който стои зад хитове на Риана и Кейти Пери, с която наскоро беше на турне. Преди време Марина се беше описала като инди артист с поп цели – може би с предстоящия Electra Heart ще разберем докъде ще стигнат те.

http://www.youtube.com/watch?v=HQf_oZQwdHQ

Една от най-шокиращите новини за 2011 безспорно е дошлият от нищото съвместен албум на Metallica и Лу Рийд, базиран на материал, който той е планирал като театрален саундтрак. Lulu излиза на 1 ноември и записването му не е било леко, ако съдим по реакциите в студиото – Кърт Хамет и Джеймс Хетфийлд го напускат разплакани, след като завършват песента Junior Dad.

http://www.youtube.com/watch?v=MuYcbEYbN_A

Зад енергичността си Los Campesinos! често са показвали и вкус към меланхоличните удрящи като вълни песни. Може би ще чуем точно тази им страна, тъй като новият им албум се казва Hello Sadness и със заглавия като Light Leaves, Dark Seeds в него. А ето как звучеше предишният им албум Romance is Boring:

През последните няколко месеца името на Мориси витаеше навсякъде – той заклейми негов фен сайт, критикувал новите му песни, забрани на пишещите от този форум на ходят на негови концерти, публиката на един от тях беше претърсвана за месо, а после той обяви, че убийствата в Норвегия са нищо в сравнение с това, което се случва на животните. Лошото му настроението може да е продиктувано от факта, че новият му албум е завършен, но не може да се намери лейбъл, който иска да го издаде. Сред новите заглавия са Action is My Middle Name и People Are The Same Everywhere, като втората може би означава, че Мориси вече не счита китайците за по-нисша раса.

И един не съвсем очакван дебют – Дейвид Линч ще издаде денс албума си Crazy Clown Time, като датата все още не е ясна. Песните са вдъхновени от Ибиза, започнати като джам сесии и завършени като щастливи инциденти – толкова много, че според Линч албумът би трябвало да е в болница.

Още през тази есен:

Blondie – Panic of The Girls – 13 септември

The Drums – Portamento – 13 септември

Feist – Metals – 4 октомври

Clap Your Hands Say Yeah – Hysterical – 20 септември

SuperHeavy – SuperHeavy – 20 септември

Tori Amos – Night of The Hunters – 20 септември

Tom Waits – Bad As Me – 25 октомври

Justice – Audio, Video, Disco – 25 октомври

65daysofstatic – We Were Exploding Anyway – 25 октомври

Светослав Тодоров (The Fein)Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *