Ambient Festival ще съчетае експериментална музика с нямо кино

След шест години пауза Ambient Festival ще се проведе за трети път. Както изданията през 2004-та и 2005-та, така и настоящото ще съчетае жива музика с прожекции на филми от ерата на нямо кино. Тази година то ще се проведе на 29-ти април и включи над десет български групи и изпълнители.

Димитър Паскалев от Bluba Lu казва, че инициативата е била започната с целта да е годишна, но това не се е случило поради многото музикални проекти на формацията и липсата на партньори. Заетостта им е станала причина за шестгодишното затишие между второто и третото издание на Ambient Festival, но според него това е донякъде за добро.

Хубаво е да има дистанция във времето, да се получи един преглед на това, което се случва, как то се променя., обяснява Паскалев.

Според Тодор Христов от Ambient Anarchist, които също участват на фестивала, причината за възраждането му не е наличието на по-добри условия в българската музикалната сцена, а самото желание на музикантите да свирят заедно. По време на участието си групата ще свири на собственоръчно създадени електронни и акустични инструменти.

Bluba Lu, които през последните четири години издадоха три албума в три различни жанра и последно представиха аудио-визуалния проект BlubaBox, са подготвили нещо съвсем различно за публиката на 29-ти април. В новия материал ще попадне и част от материала, по който са работили с английския музикант Еди Стивънс, записвал с Moloko. Димитър Паскалев обаче не се ангажира с дата на издаване на съвместния проект.

В момента търсим стабилен лейбъл, с който да издадем албума. Това може да отнеме време, казва той. Иначе имаме материал като за два албума.

Селекцията на пълнометражни и късометражни неми филми от първите две десетилетия на 20-ти век е направена от Bluba Lu и Дом на киното. Тя включва над 20 заглавия. Сред известните от тях са Метрополис (1927), Носферату (1922) и Броненосецът Потьомкин (1925).

Интересното е, че много от групите, които ще вземат участие, свирят импровизационно, разяснява Паскалев около идеята на събитието. Целта е да има интерактивност между новия звук и старото кино, да се получи заложеният в концепцията диалог.

На фестивала ще участват още Auditory Ossicles, Fly Me To The Moon, Popara, Tripple A, Yanus Quartet, Secondboy, Mytrip, Deflax, Flioffy и Alecek. Изпълненията ще бъдат на две сцени – в залата и във фоайето. Ще бъде продавана вегетарианска храна, а книжарницата в Дом на киното ще работи и през нощта. Входът за събитието е 20 лв.

Светослав Тодоров

Материалът е оригинално публикуван на dnevnik.bgВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *